Boligmarkedet

Historisk sterk boligprisvekst i mai

Tekst: Øivind Skorve, 4.6. 2020, Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 1,4 prosent i mai. - Dette er enda sterkere tall enn vi forventet, sier Terje Buraas i DNB Eiendom.

Ifølge Eiendom Norge er dette faktisk den sterkeste oppgangen i en mai måned i boligprisstatistikkens historie. Nominelt steg boligprisene med hele 1,9 prosent.

- Før corona-krisen hadde vi tidenes mest forutsigbare og stabile boligmarked. Det ser nå ut som om markedet har normalisert seg og aktiviteten er nå på nivå opp mot toppmånedene i 2019. Det har vært veldig travelt i hele mai, og hvis du ikke hadde hørt om Corona, kunne du ikke lest det ut av tallene, sier Buraas.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

 

Oslo
Boligprisene steg mest i Oslo i mai med en sesongjustert vekst på 2,2 prosent (Foto: Istock)

 

Det er også verdt å merke seg at boligprisene stiger i alle områder av landet. I Stavanger hvor arbeidsmarkedet er hardt rammet av corona-krisen, steg eksempelvis prisene med 0,7 prosent. Den sterkeste prisveksten fikk vi i Oslo med en oppgang 2,2 prosent sesongjustert, mens Romerike og Asker og Bærum hadde svakest prisutvikling med en oppgang på 0,3 prosent sesongjustert.

Det har vært godt besøkte visninger over hele landet i mai

- Det har vært godt besøkte visninger over hele landet i mai, og det som har blitt lagt ut av boliger har blitt solgt raskt og til gode priser. Tall fra DNB Bank viser at det er mange kjøpere der ute, og antall finansieringsbevis ligger på rundt 10% over det som var utsted på samme tid i fjor, sier Buraas.

 

Færre boliger for salg

Til tross for den kraftige prisoppgangen fortsetter fallet i antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg. I mai ble det solgt 9.615 boliger i Norge, noe som er 7,7 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2019. I mai ble det lagt ut 11.217 boliger til salgs i Norge, noe som er 18,4 prosent færre enn i samme måned i 2019.

- Det er viktig å huske på at 2019 var et toppår, så det er ikke snakk om noe dramatisk fall. Hittil i år er det solgt og lagt ut omtrent like mange boliger som i 2017 og 2018, som begge var år med stor omsetning i boligmarkedet, sier Buraas.

Vil du vite hva boligen din er verdt i dagens marked? Bestill verdivurdering her

 

By

Oms.tid

Prisendring mai 2020,ses korrigert

Endring 1 år (mai/mai)

Gj.snitt kvm.pris (kroner)

Oslo

24 d

2,2 %

3,9 %

74.364

Bergen

37 d

1,3 %

2,8 %

43.941

Trondheim

53 d

1,0 %

2,4 %

45.780

Stavanger/omegn

68 d

0,7 %

-1,3 %

35.013

Norge

54 d

1,4 %

2,5 %

42.845

Tall fra Eiendom Norge og finn.no, 4. juni 2020


- Det er fremdeles størst etterspørsel etter leiligheter, men samtidig vet vi at sommeren er en god salgsperiode for eneboliger med hager.  Det er litt færre nybyggsalg, men det tror vi vil ta seg opp som følge av at det er lite prosjekter som legges ut. I hyttemarkedet er det full fart med mange interessenter på de få objektene som legges ut.

Det er ingenting som tilsier at vi skal få kraftige endringer i boligmarkedet nå


Buraas mener vi går mot en normal sommer for boligmarkedet, og venter samme stabile utvikling fremover. 

- Det er ingenting som tilsier at vi skal få kraftige endringer. Samtidig er vi litt spent på hvordan det vil slå ut at nesten ingen vil reise utenlands. Det kan føre til mer aktivitet i boligmarkedet og mer folk på visninger gjennom sommeren og høsten.