Gå til innhold

Knallsterk november, som forventet

Tekst: Øivind Skorve, 3.12. 2020, Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

Boligprisene i Norge er nå 7,8 prosent høyere enn for et år siden, og i Oslo er prisene nå hele 10,4 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

- Den sterke trenden ser ikke ut til å avta så lenge rentenivået er så lavt som nå, og vi forventer også fullt trykk inn mot jul med langt flere boligsalg enn hva som er normalt, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

At november har vært nok en knallsterk måned i boligmarkedet, er det liten tvil om.

- Tallene fra Eiendom Norge viser at det ble solgt 13,2 prosent flere boliger enn i tilsvarende måned i fjor, og så langt i år er det 6,1 prosent flere enn på samme tid i 2019, sier Buraas.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en lokalkjent eiendomsmegler her

 

Kamp om de mest attraktive boligene 

Buraas forteller at salgsvolumet i markedet er uvanlig høyt, spesielt i storbyene.

- Jeg blir ikke overrasket om vi runder 100 000 solgte boliger i 2020 med den farten som er i markedet nå. Det er fortsatt masse folk på visning, og det er kamp om de mest attraktive objektene i alle storbyene. Det lave rentenivået setter mange i posisjon til å kjøpe, samtidig er det også flere som velger å kjøpe bolig som investeringsobjekt, for eksempel med tanke på utleie.

 

Fin leilighet i Bergen

Det er rift om de mest attraktive boligene, som denne leiligheten i Bergen.

 

Hvis det ikke nå tilføres flere boliger i markedet fremover, mener Buraas det er grunn til bekymring, spesielt med tanke på utviklingen i Oslo.

- Det selges flere boliger enn det legges ut nye, og vi er nå nesten på 2016-nivå når det gjelder boliger liggende i markedet. Når så mange er ute etter et knapphetsgode, blir det bokstavelig talt kø i døra og prisene drives opp. I tillegg har vi lenge advart mot at det legges ut for lite nye boligprosjekter i pressområdene. 

Vil du vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

 

By

Oms.tid

Prisendring november  2020,ses korrigert

Endring 1 år (nov/nov)

Gj.snitt kvm.pris (kroner)

Oslo

18 d

1,2 %

10,4 %

78.616

Bergen

35 d

0,9%

7,5 %

46.197

Trondheim

47 d

1,3 %

6,8 %

47.035

Stavanger/omegn

63d

-0,2 %

4,2 %

36.390

Norge

47 d

0,8 %

7,8 %

44.699

Tall fra Eiendom Norge og finn.no, 3. desember 2020

 

Høye prisforventninger

Buraas forteller også at flere selgere begynner å få urealistiske prisforventninger, noe som ikke er uvanlig når det koker i boligmarkedet.

- De hører for eksempel at naboen fikk 100.000 over prisantydning, og forventer da selv å få minst 100.000 over det igjen, eller mer. Vi bruker derfor mye tid på å realitets-orientere selgerne, slik at de får god kunnskap om hva som er realistisk å forvente for deres bolig. Det er absolutt ikke sånn at alt selges langt over prisantydning, heller ikke i Oslo hvor det koker som mest.

- Det er alltid krevende å prise riktig i et marked som er i sterk vekst, men et dypdykk i våre egne tall viser at vi som oftest treffer godt. Det er fortsatt slik at kjøperne er prisbevisste og har begrensninger for hvor høyt de kan strekke seg, sier Buraas.

 

Fullt trykk i Oslo

I Oslo, der det fortsatt stort volum, har DNB Eiendom omsatt nesten 20 prosent flere eiendommer enn i november i 2019. 

- Det tok i snitt 18 dager å selge bolig i Oslo i november, det er ekstremt lite. Våre egne tall viser at 80 prosent av boligene ble solgt til prisantydning eller over, mot 60 prosent i samme periode i fjor. Det sier litt om temperaturen i hovedstaden nå, og det er lite som tilsier at dette bildet vil endre seg med det første, sier Buraas.

November har vært en knallsterk måned i nær sagt alle storbyene, og det ligger an til et solid byks i boligprisene de fleste stedet når vi om noen uker får fasiten for 2020.

- I Trondheim økte de sesongjusterte prisene med sterke 1,3 prosent, og i Bergen med 0,9 prosent. I Stavanger ble det en marginal dupp på -0,2 prosent, men det siste året har boligprisene der steget med over fire prosent. Bodø er også helt i toppsjiktet, her økte de sesongjusterte prisene med 1,5 prosent i november, og prisveksten så langt i år er på hele 10 prosent.

 

Eiendom Norge, Finn.no© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis