Boligmarkedet

Boligprisoppgang i oktober: Nå koker det i boligmarkedet

Tekst: Øivind Skorve, 4.11. 2020, Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

- Prisveksten for oktober ble akkurat slik vi spådde, med en nominell oppgang på 0,5 prosent, sier Terje Buraas i DNB Eiendom.

Normalt synker boligprisene i oktober, men slik gikk det altså ikke i år. Den sesongjusterte prisveksten endte på sterke 1,1 prosent, og boligprisene i Norge er nå 7,1 prosent høyere enn for et år siden.

- Det har vært en solid prisutvikling over hele landet, og sterke tall for både Oslo, Bergen og Stavanger. Dette skyldes i hovedsak den lave renta, men også at vi har en spesiell situasjon der mange har et endret boligbehov og kanskje også har tid til å kikke på ny bolig, sier Buraas.

Han tror nå boligprisene vil fortsette å stige fram mot jul.

- Vanligvis pleier boligmarkedet å roe seg veldig i desember, men det skjer neppe i år. Vi så det samme i sommer hvor det ble solgt unormalt mange boliger, og jeg tror vi vil se det samme mønsteret fram mot jul. Boligjakten stopper ikke opp slik markedet er nå.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en lokalkjent eiendomsmegler her

 

Rekordsalg av boliger

De ferske boligtallene fra Eiendom Norge viser at det i oktober ble solgt 10.045 boliger i Norge, noe som er 9,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 5,5 prosent flere enn på samme tid i 2019.

 

By

Oms.tid

Prisendring oktober  2020,ses korrigert

Endring 1 år (okt/okt)

Gj.snitt kvm.pris (kroner)

Oslo

21 d

1,3 %

9,5 %

78.075

Bergen

30 d

0,7 %

5,5 %

46.289

Trondheim

44 d

0,2 %

5,1 %

47.042

Stavanger/omegn

59 d

1,3 %

4,2 %

36.199

Norge

46 d

1,1 %

7,1 %

44.514

Tall fra Eiendom Norge og finn.no, 4. november 2020

 

Tøff konkurranse

Det er nå under 12 000 boliger for salg i Norge, noe som er langt under normalen.

- Det fører til at det i mange tilfeller blir tøff konkurranse om objektene som ligger ute. I Oslo selges tre av fire boliger til prisantydning eller over, og i Bergen er tilsvarende tall to av tre boliger. I landet som helhet selges nå 60 prosent av boligene til prisantydning eller over. Det bidrar til å presse prisene oppover, sier Buraas.

Vil du vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

 

Det går raskere å selge bolig

Det gikk også raskere å selge bolig i oktober sammenliknet med september, og aller raskest gikk det i Oslo med 21 dager.

- Det er også verdt å merke seg at salgstiden i Stavanger gikk ned fra 70 dager i september til 59 dager i oktober. Sesongjustert gikk prisene opp med 1,3 prosent, og det siste året har boligprisene økt med sterke 4,2 prosent i Stavanger, sier Buaas.

I snitt tok det 46 dager å selge bolig i oktober. Det er en nedgang på to dager fra måneden før.

 

Har du planer om å selge bolig?

Med det trykket som er i boligmarkedet nå, er det lurt å komme tidlig i gang med prosessen enten du ønsker å selge før eller etter jul.

- I DNB Eiendom har vi et glimrende produkt som heter Forspranget, som er veldig aktuelt nå. Da kan du begynne å klargjøre din egen bolig for salg før du har kjøpt ny, og så kan du bare trykke på «salgsknappen» med en gang du har kjøpt. Det er veldig tidsbesparende, og du trenger heller ikke legge ut for noen ting før boligen din er solgt.

ANDRE LESTE OGSÅ

Nyheter