Boligmarkedet

- Det gjelder å ha realistiske prisforventninger

Tekst: Øivind Skorve, 3.6. 2020, Foto: DNB Eiendom, NTB/Scanpix

Boligprisene steg med 0,3 prosent i Bergen i august. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent. – Omtrent som forventet, sier Espen Skotvold i DNB Eiendom.

Etter tidens boligsommer var det knyttet store forventninger til fasiten for august. De ferske tallene fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Bergen nå er fem prosent høyere enn for et år siden.

Espen Skotvold i DNB Eiendom - Vi har absolutt et velfungerende marked i Bergen og boligene selges relativt raskt (37 dager), men det er ikke noen prisgalopp. De aller fleste boligene selges rundt prisantydning, sier Skotvold.

August er normalt en sterk måned i boligmarkedet, men i Bergen har måneden ofte vært mer varierende, ifølge Skotvold.

- I fjor fikk vi en minimal nedgang på 0,2%, men veksten i år viser tydelig at vi har hatt en sterk august-måned. Jeg forventer god aktivitet utover høsten, men jeg tror nok at det meste av prisveksten er tatt ut for i år.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

 

Den lave renten driver boligmarkedet

Tallene fra Eiendom Norge viser at det i august ble solgt 681 boliger i Bergen. Det er 9,5 prosent flere sammenliknet med tilsvarende måned i 2019.

- Det samsvarer bra med de nasjonale tallene som viste en økning i salget på 10,2 prosent, sier Skotvold.

Han mener det er liten tvil om at det historisk lave rentenivået er den viktigste driveren i markedet.

Vi kan nok konkludere med at renteeffekten har trumfet koronaeffekten 

- Vi kan nok konkludere med at renteeffekten har trumfet koronaeffekten – nok en måned. Situasjonen gjør at mange benytter muligheten til å oppfylle boligdrømmen ved kjøpe seg opp i markedet, ikke minst førstegangs-selgerne.

Av det totale antall solgte boliger i Bergen i august utgjorde leiligheter 71 prosent.

- I sommer har det vært stor etterspørsel etter små leiligheter (inntil 40 kvm), og i juli økte kvadratmeterprisene for disse boligene med ni prosent og volumet med hele 36 prosent, sier Skotvold. I sentrum hvor studentene gjerne kjøper, er volumet opp 42 prosent i juli.

Vil du vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

 

Kjøperne er prisbevisste

Ifølge Skotvold har mange boligselgere veldig høye forventninger til pris.

- Kjøperne er der i alle høyeste grad, men markedet er veldig prissensitivt. Går du ut for høyt, kan du fort gå glipp av mange kjøpere.

 

fin stue

Ikke pris deg ut: Kjøperne er veldig bevisste på hva de er villige til å gi for en bolig. (Foto: Intro Interiørdesign/Johnny Abrahamsen)

 

Han forteller at det jevnt over har vært godt besøkte visninger i Bergen i august.

- Ja, våre egne tall viser at vi har 13 interessenter per solgte bolig, dette er nær en dobling fra juni og underbygger viktigheten av riktig prisantydning.

 

Lokale forskjeller i Bergen

Skotvold har gravd litt i tallene og sett på hvor lang tid det tar å selge i de ulike områdene i Bergen.

- I august tok det i snitt 37 dager å selge bolig i Bergen. Rasket gikk det Bergen Nord med et snitt på 26 dager. «Tregest» gikk det i Bergen Sør og Vest med en omsetningstid på 40 dager,

Ikke overraskende er Bergen Sentrum det området med høyest kvadratmeterpris. Faktisk må du i snitt ut med nær 20 000,- mer pr kvm.  enn nest dyreste område som er Bergen sør.


Skal du å selge bolig i høst?

Her er Skotvolds beste tips:

* Start planleggingen tidlig og unngå stress. Megleren din kan gi deg råd og tips til hvordan du best mulig kan presentere boligen din og hva du eventuelt bør fikse før salg.

* Ikke undervurder effekten av god markedsføring. Vi er i et helt rått marked, men god markedsføring er ofte helt avgjørende for å treffe de «riktige» kjøperne. Det er viktig å treffe flest mulig – MEN – spesielt de som har evne og vilje til å betale det du vil ha for boligen din.

* Ikke overvurder verdien på egen bolig. Riktig prisantydning er det megleren din som må anbefale. Ofte kan vi se oss blind på vårt eget hjem, mens en megler har nøytrale briller på og vil anbefale den prisantydning som er reell.

* Ikke vent i håp om å treffe en topp. Vi vet at boligmarkedet er bra nå. Hvordan det vil utvikle seg fremover avhenger blant annet av ting som rente, verdensøkonomien, boliglånsforskrifter og arbeidsledighet. Hvis du vet du skal selge i løpet av høsten, sett i gang nå.