Boligmarkedet

Optimismen er tilbake i boligmarkedet

Tekst: Øivind Skorve, 19.5. 2020, Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

– Stadig flere boliger selges nå til prisantydning eller over, sier Terje Buraas i DNB Eiendom.

Selv ikke koronakrisen klarer å rokke ved stabiliteten i det norske boligmarkedet som har vært bunnsolid de siste par årene.

- Vi har merket en tydelig endring siden starten av mai. Det er bra med folk på visning, og våre tall viser at halvparten av eiendommene i Norge nå selges til prisantydning eller over.

Buraas mener dette er en klar indikasjon på at boligkjøperne ikke lar seg skremme av korona i nevneverdig grad.

- Ser vi på de de siste 10 årene, er det faktisk den tredje beste starten på mai noen gang, bare slått av 2018 og 2019 som begge var «all time high», sier han.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

 

Sterkest tro på boligprisvekst i Oslo

Det samstemmer bra med hva nordmenn flest tenker om boligprisene. I en ny undersøkelse utført av IPSOS på vegne av DNB mener flertallet at boligprisene vil holde seg på dagens nivå (36 prosent), mens 13 prosent tror på prisvekst. Ikke alle er like optimistiske, for 29 prosent tror at boligprisene vil synke og 22 prosent er usikre på utviklingen.

Troen på boligprisvekst er ikke uventet sterkest i Oslo. Av de spurte har hele 18 prosent denne oppfatningen.

- Det henger nok sammen med at Oslo-markedet har vært veldig stabilt de siste årene, samtidig som byen opplever jevn tilflytting, sier Buraas.

 

Les også: Nå kan du få prisutviklingen på boligen din, rett i lomma

 

Grafer boligmarkedet

Selv om utviklingen er positiv, er det fortsatt for tidlig å friskmelde boligmarkedet.

 

Det er for øvrig på Østlandet (utenom Oslo) at troen på prisvekst er nest sterkest, med 13 prosent. I Nord-Norge er det kun 4 prosent som tror på stigende boligpriser, men til gjengjeld tror hele 45 prosent at boligprisene vil holde seg på dagens nivå.

Vil du vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

 

Mer lunkent i Midt-Norge og på Vestlandet

Mest pessimistiske er de i Midt-Norge og på Vestlandet, hvor henholdsvis 37 og 36 prosent tror boligprisene vil synke.

- Bergen hadde positiv prisvekst i april og boligmarkedet i byen fungerer bra, men det går litt tråere i distriktene rundt. I Stavanger har det vært tyngre lenge, selv om markedet har stabilisert mye det siste halvannet året før korona. Nå er regionen preget av krisen i oljebransjen, så jeg er ikke overrasket at folk nå er noe mindre optimistiske der, sier Buraas.

Boligmarkedet i Bergen fungerer bra, men i Stavanger er det tyngre

Midt-Norge fremstår som delt på midten. Her tror et knapt flertall at boligprisene enten vil holde seg på dagens nivå (32 prosent) eller stige (6 prosent). 37 prosent tror prisene vil falle.

- Boligprisene steg i Trondheim i april og utviklingen så langt i mai er jevnt over positiv, spesielt for leiligheter og rekkehus. Samtidig har prisutviklingen i Trondheim vært moderat de siste årene, så jeg er ikke overrasket over at det er få som nå tror på prisvekst. Det er nok også et skille mellom by og bygd som slår inn, sier Buraas.

Han mener likevel det fortsatt er for tidlig å friskmelde boligmarkedet.

- Ja, det er det, men at optimismen er tilbake er det ikke noen tvil om. Nå håper vi bare den positive utviklingen fortsetter framover.