Boligmarkedet

Må dere selge eneboligen når dere tar ut skilsmisse?

Av Kristin O. Iversen, 9.1.2017 foto: Kristin og Pexels

Før dere avgjør om dere må selge eneboligen, kan det være greit å snakke med en eiendomsmegler.

.

Samlivsbrudd var en av hovedårsakene til at folk solgte eneboligen sin, da Norges Eiendomsmeglerforbund gjorde en undersøkelse som ble gjort blant alle landets eiendomsmeglere i 2015.

Det er ingen grunn til å tro at dette bildet har endret seg, DNB Eiendoms eiendomsmeglere over hele landet kan bekrefte overfor Alt om bolig at skilsmisse stadig er en av de vanligste årsakene til at eneboliger selges.

 

Store verdier som skal deles

– Det er knyttet store verdier i å eie en enebolig i dag. Spesielt i og rundt de større byene, sier eiendomsmegler Sverre Nielsen på  DNB Eiendoms Asker-kontor.

Ingen av partene har råd til å kjøpe ut den andre

En enebolig i vårt område koster sjelden under sju-åtte millioner kroner. Da blir det fort for tøft for en part å kjøpe ut den andre.

Ofte ender det med at den må selges og veksles inn i to ny mindre boliger, sier den rutinerte megleren.

 

Les også: Så mye koster skilsmissen

 

Rådfør dere med megler!

Eiendomsmegler Sverre NilsenPå vårt kontor i Asker omsatte vi over 100 eneboliger i løpet av fjoråret, fortsetter han. Ikke få av disse salgene skyldes skilsmisser.

– Jeg tror nesten samlivsbrudd må være vanligste årsaken til eneboligsalg. Og som eiendomsmegler er vi ofte en av de første partene prater med om bosituasjonen, når vi kommer inn for å ta en verdivurdering. 

Eneboliger selges ofte på grunn av samlivsbrudd. 

Utgangspunktet for de fleste er at de ønsker at en av partene skal ta over, hvis mulig, men med dagens prisnivå er det ofte vanskelig. Da blir rolle å gi råd om boligbytte. 

– Det kan våre en fordel å snakke med en som kjenner tilbudet og prisnivået i området du ønsker å kjøpe. Vi kan i tillegg bistå med råd og tips i forbindelse med alt fra utforming av bud til overtagelsestidspunkt og boligkjøperforsikringer, sier Nielsen.

 

Figur fra DNB Eiendomspuls som viser hvor mange som klarer å kjøpe ut partner ved skilsmisse

En Ipsos-undersøkelse gjort for DNB Eiendom i september 2017 viser at flere menn enn kvinner har mulighet til å kjøpe ut tidligere ektefelle ved skilsmisse (Alle type boliger).  

 

Vanskeligst i Oslo og omegn

Undersøkelsen DNB Eiendomspuls viser at det er vanskeligere å kjøpe ut partneren sin i landets dyreste byer, Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim enn i andre byer.

Spesielt i Oslo, hvor en enebolig nå koster i snitt 11 000 000 kroner er det vanskelig.

I landets fire største byer svarer 6 av 10 at de ikke ville hatt råd til å kjøpe ut partneren av boligen ved skilsmisse. - Disse tallene gjelder imidlertid alle type boliger. Andelen øker jo dyrere boliger det er snakk om, sier daglig leder for DNB Eiendom Bryggesporen i Bergen, Dag Jonny Johannessen. 

Selv etter siste års prisfall er prisene på eneboliger skyhøye i byene.

– Når to personer går sammen, kjøper de ut i fra det som de sammen har mulighet til å by. Kombinasjonen av det samlede gjeldsnivået og boligprisstigningen avgjør om en person alene klarer å overta boligen. Har de i tillegg eid boligen i noen år har de gjerne økt lånet for å pusse opp, sier Johannessen.

 

Eneboligsalg ved skilsmisse

Eneboliger i Norges største byer har blitt så dyre at kun et fåtall nyskilte klarer å kjøpe ut sin partner ved skilsmisse.  (foto: Pexels)

 

Skaper sirkulasjon

Ut fra siste skilsmissestatistikk fra Statistisk Sentralbyrå vil ca 41 prosent av alle inngåtte ekteskap ende i skilsmisse (tallet har vært stabilt 2014-2016).

– Og de som gjennomgår et samlivsbrudd og må altså trolig kjøpe seg ned i boligstørrelse og verdi. En enebolig selges, og to leiligheter kjøpes.

Folks kjærlighetsliv skaper sirkulasjon i boligmarkedet

Motsatt vil det alltid være en god strøm også motsatt vei, minner Johannessen om. - Folk finner hverandre, selger hver sin leilighet og kjøper noe større sammen.

Så kommer barna og behovet for enda større bolig trenger seg på. Vi kan nesten si at det er folks kjærlighetsliv som skaper sirkulasjon i markedet, på godt og vondt. 

 

Les også: Slik deler dere boligen ved skilsmisse

.