Boligmarkedet

Hva koster det å selge en bolig?

Av Kristin O. Iversen, 11.5.2019 Foto: KOI , Inviso, Istock, DNB Eiendom

Å bruke eiendomsmegler er dyrt. Men hvor mye må du regne med å betale? –Vi har spurt en erfaren megler.

Trond Haugstad er eiendomsmegler i DNB Eiendom

Jeg vil gjerne begynne med å si at det å bruke eiendomsmegler selvsagt er helt opp til den enkelte, sier eiendomsmegler Trond Haugstad i DNB Eiendom.

- Selv hadde jeg ikke nølt med å hyre inn en megler skulle jeg solgt min egen bolig. 

Du sparer for det første mye tid. I tillegg skaper du trygghet rundt en stor transaksjon, både for deg selv og kjøper. Sist men ikke minst vil jeg påstå at du vil tjener på å investere i en dyktig megler, sier han.  

 

Les også: Vi garanterer et salg innen seks måneder, eller gir deg pengene tilbake!

 

DNB Eiendom garanterer at boligen din er solgt innen seks måneder

Vi kommer gjerne inn allerede før du begynner jakten på din nye bolig, så vi kan fungere som sparringspartner for deg både ved kjøp og salg. Vi legger ut for alle kostnader inntil din bolig er solgt, og blir den ikke solgt betaler du ikke.

Kontakt en eiendomsmegler her

 

Hva koster det å bruke eiendomsmegler?

Det er vanskelig å gi et svar med to streker under når det gjelder pris på boligsalg. Prisene vil variere fra bolig til bolig, fra sted til sted, og fra megler til megler, sier Haugstad.

Hos autoriserte eiendomsmeglerselskap kan du velge å bli fakturert etter to alternative modeller: Provisjon av salgssum, eller timepris per time brukt av megler. 

-Provisjonen ligger normalt mellom 1-3,6 prosent av salgsprisen. Timeprisen er mellom 1700 - 2000 kroner, avhengig av megler.

Velger du provisjon tjener megler mer når du tjener mer

Hva du til slutt må betale kommer altså an på hva slags boligtype du skal selge, prisklasse på boligen, hvor mye jobb det blir med å selge den og hvor mye du velger å bruke på å markedsføre den, sier Haugstad.

-Du betaler mer i kroner og øre jo dyrere boligen er, og velger du en god megler kan også det trekke opp. Likeledes kan prisen bli lavere hvis boligen din er billig og lettsolgt, litt enkelt sagt.

 

Les også: Å selge over prisantydning i et tregt boligmarked, var helt rått!

 

 

Visningskilt i hånden på en megler

Hva oppdraget ender opp med å koste avhenger både av megleren, markedsføringen du velger og prisen som oppnås på boligen. En av fordelene ved å bruke DNB Eiendom er at vi legger ut for alt og garanterer et salg, sier Trond Haugstad (Foto: KOI)

 

Andre kostnader du må regne med ved boligsalg

Utover provisjon kommer en del faste utgifter, innhenting av informasjon fra kommune, kartverket, forretningsfører mm og markedsføring. Hvis du vil ha takst/tilstandsrapport og eierskifteforsikring kommer også det i tillegg til det du betaler for eiendomsmeglers tjenester.  

- I sum vil det nok bli vanskelig å komme noe særlig under 100.000 kroner for alt.

Se eksempel på utregning av pris nederst i saken!

 

Et par som gjør avtale med en megler

Jeg har til gode å møte noen som velger timebasert betaling fremfor provisjon, sier Trond Haugstad. Folk som skal selge boligen vil gjerne at eiendomsmegler skal ha interesse av å få solgt til en høyest mulig pris. (Foto: Istock)

 

Kan jeg forhandle på provisjonen til megler?

I en del tilfeller kan du forhandle med megleren på provisjonsdelen, sier Haugstad. Det er opp til hver enkelt megler. Av provisjonen får megler omtrent en tredjedel, og den delen kan han eller hun forhandle på. 

Jeg vil imidlertid minne om at du gjerne får det du betaler for, selv ville jeg betalt ekstra for en megler som kan vise til referanser på både god service og bra salg.

- Men det er klart, har du en attraktiv bolig som vil være enkel å selge, har du gode kort. En stor kostbar eiendom, med en antatt høy salgspris, vil også være attraktiv å få oppdraget på.

Du må regne med å betale mer for en erfaren og dyktig eiendomsmegler

- Er prisen viktigere enn erfart kvalitet kan du ha gode forhandlingsmuligheter med en fersk megler. En ny megler kan ha interesse av å frasi seg deler av eget honorar for å få verdifull erfaring og referanser, sier Haugstad. 

Meglere som er etterspurt priser seg gjerne slik at de føler det er verdt det, sier Haugstad. Der klarer du neppe å prute.

- Som på alt annet er det til syvende og sist du som velger hva du vil betale for.

Les også: Hvorfor bruke eiendomsmegler  

Megler på visning

Mange har inntrykk av at megler kun jobber et par tre timer med hvert salg, sannheten ligger på minst det tidobbelte, sier Haugstad. Det tar tid både å gå på befaring, lage tilbud, innhente lovpålagte opplysninger, planlegge markedsføring, lage materiell og følge opp interessenter. (Foto Steffen Rikenberg/Inviso)

 

Kan det lønne seg å selge bolig selv?

Det finnes etter hvert flere selvhjelpstjenester som tilbyr hjelp til å selge bolig privat.  - Dersom du velger å bruke en av disse kan du spare inn på provisjonen og visningskostnaden, sier Haugstad. Noe annet er det nok vanskelig å kutte.

Erfaringsvis vil dette utgjøre mellom 30' og 50 000 kroner. – Det er ikke mer enn du kan forvente å få for ett ekstra bud i en budrunde, så du bør føle deg trygg på at det er verdt det.

Med ett ekstra bud tjener du inn prisen på en god megler

Før du går for å selge privat bør du spørre deg selv: Er jeg like dyktig som en profesjonell eiendomsmegler når det kommer til salg? Vil jeg klare å tiltrekke meg mange nok budgivere og få i gang en god budrunde? Og vil jeg klare å sjekke finanseringen deres på en betryggende måte?

Ikke minst må du sjekke hva slags markedsføringspakke som er inkludert i selvhjelpsopplegget, ofte ligger mye av innsparingen der.

Mener du at svarene på disse spørsmålene er ja, kan det jo absolutt være verdt å prøve å selge selv, avslutter Haugstad. 

 

Priseksempel salg av bolig: 

Pris gitt for salgsoppdrag på bolig i Oslo med antatt salgssum 3.000.000 kroner: 

Tjenester/materiell

Pris

Meglerprovisjon: 1,5 % av salgssum, basert på antatt salgssum 3 millioner kroner, cirka:

45.000,-

Tilrettelegging:

Planlegge markedsføring, utarbeide materiell (annonser, prospekt, salgsoppgave mm), kopiering, telefon mm*

13.900,-

Visning med megler til stede, per gang

3.000,-

Oppgjørshonorar 

5.900,-

Sletting av pant hos kreditor/kreditorer, per kreditor

500,-

Innhenting av informasjon fra offentlige registre/borettslag, eierskiftegebyr, oppgjør og tinglysning, evt arv/skifteoppgjør.

Kostpris belastes for disse tjenestene. Kostnadene her varierer med boligtype.**

13.000,- (cirka)

Boligfotografering, markedsføring, finn.no, sosiale medier mm.  Ulike markedspakker kan velges, pris mellom 9900- 15600,- Mest vanlig, standardpakke:

12.900,-

*Totalt for meglers tjenester +/-

 94.200,-

*provisjonen vil avhenge av oppnådd salgssum. I tillegg vil boligselger kunne få utgifter til eventuell takstmann, forsikring og styling, som er tjenester utenfor eiendomsmeglerselskapet.

** Ved salg av eierseksjon så vil normal innhenting av informasjon være en del lavere de 13.000 vi oppgir i eksemplet.