Gå til innhold

Hva koster det å selge en bolig?

Tekst: Kristin Edvardsen, 13.05.2020, Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

– Jeg vil gjerne starte med å si at det å bruke eiendomsmegler selvsagt er helt opp til den enkelte, sier André Øren, Kjedesjef i DNB Eiendom og fortsetter: 

– Selv hadde jeg ikke nølt med å hyre inn en megler dersom jeg skulle solgt min egen bolig. Du sparer for det første mye tid. I tillegg skaper du trygghet rundt en stor transaksjon, både for deg selv og kjøper. Sist, men ikke minst, vil jeg påstå at du vil tjene på å investere i en dyktig megler. 

Vurderer du å selge bolig? Kom i kontakt med en megler her. 

 

Hva koster det å bruke eiendomsmegler?

Ifølge Øren er det vanskelig å gi et svar med to streker under når det gjelder pris på boligsalget ditt.

– Prisene vil variere fra bolig til bolig, fra sted til sted, og fra megler til megler, sier han. 

Hos autoriserte eiendomsmeglerselskap kan du velge å bli fakturert etter to alternative modeller: Provisjon av salgssum, eller timepris per time brukt av megler. 

– Provisjonen ligger normalt mellom 1-3,6 prosent av salgsprisen. Timeprisen er mellom 1700 - 2000 kroner, avhengig av megler, sier Øren. 

Hva du til slutt må betale kommer altså, ifølge kjedesjefen, an på hva slags boligtype du skal selge, prisklasse på boligen, hvor mye jobb det blir med å selge den og hvor mye du velger å bruke på å markedsføre den. 

– Du betaler mer i kroner og øre jo dyrere boligen er, og velger du en god megler kan også det trekke opp. Likeledes kan prisen bli lavere hvis boligen din er billig og lettsolgt, litt enkelt sagt, sier Øren. 

Få en verdivurdering her og sjekk hvor mye du kan kjøpe for.

 

Andre kostnader du må regne med ved boligsalg

Utover provisjon kommer en del faste utgifter, innhenting av informasjon fra kommune, kartverket, forretningsfører mm og markedsføring. Hvis du vil ha takst/tilstandsrapport og eierskifteforsikring kommer også det i tillegg til det du betaler for eiendomsmeglers tjenester.  

– I sum vil det nok bli vanskelig å komme noe særlig under 100.000 kroner for alt, sier Øren.

Se eksempel på utregning av pris nederst i saken!

 

Kan jeg forhandle på provisjonen til megler?

Ifølge Øren kan du i en del tilfeller forhandle med megleren på provisjonsdelen. 

– Det er opp til hver enkelt megler. Av provisjonen får megler omtrent en tredjedel, og den delen kan han eller hun forhandle på, sier Øren og fortsetter:

– Jeg vil imidlertid minne om at du gjerne får det du betaler for, selv ville jeg betalt ekstra for en megler som kan vise til referanser på både god service og bra salg. Men det er klart, har du en attraktiv bolig som vil være enkel å selge, har du gode kort. En stor kostbar eiendom, med en antatt høy salgspris, vil også være attraktiv å få oppdraget på.

– Er prisen viktigere enn erfart kvalitet kan du ha gode forhandlingsmuligheter med en fersk megler. En ny megler kan ha interesse av å frasi seg deler av eget honorar for å få verdifull erfaring og referanser, sier Haugstad. 

Meglere som er etterspurt priser seg gjerne slik at de føler det er verdt det, sier Haugstad. Der klarer du neppe å prute.

– Som på alt annet er det til syvende og sist du som velger hva du vil betale for.

 

Priseksempel salg av bolig: 

Pris gitt for salgsoppdrag på bolig i Oslo med antatt salgssum 3.000.000 kroner: 

Tjenester/materiell

Pris

Meglerprovisjon: 1,5 % av salgssum, basert på antatt salgssum 3 millioner kroner, cirka:

45.000,-

Tilrettelegging:

Planlegge markedsføring, utarbeide materiell (annonser, prospekt, salgsoppgave mm), kopiering, telefon mm*

13.900,-

Visning med megler til stede, per gang

3.000,-

Oppgjørshonorar 

6.900,-

 

 

Innhenting av informasjon fra offentlige registre/borettslag, eierskiftegebyr, oppgjør og tinglysning, evt arv/skifteoppgjør.

Kostpris belastes for disse tjenestene. Kostnadene her varierer med boligtype.

12.000,- (cirka)

Boligfotografering, markedsføring, finn.no, sosiale medier mm.  Ulike markedspakker kan velges, pris mellom 9900- 15600,- Mest vanlig, standardpakke:

14.400,-

*Totalt for meglers tjenester +/-

 95.200,-

*provisjonen vil avhenge av oppnådd salgssum. I tillegg vil boligselger kunne få utgifter til eventuell takstmann, forsikring og styling, som er tjenester utenfor eiendomsmeglerselskapet.

 

Selger vi ikke, betaler du heller ingenting 

– Inkludert i prisen følger også salgsgarantien «Garantert Solgt», sier Øren og fortsetter: 

– Blant annet for å gjøre boligsalget enda tryggere i usikre tider. Kort forklart innebærer garantien at dersom boligen, tomten eller hytta ikke selges til prisantydning eller høyere før oppdragstiden på seks måneder utløper, får du heller ingen regning av megler.

Øren tipser videre om DNB Eiendoms digitale annonseløsning «Smart Solgt».

– Dette er et utrolig viktig og effektivt supplement til vanlig Finn-annonsering. Våre tall viser at boligen din blir sett av opptil 40 prosent flere relevante kjøpere ved bruk av «Smart Solgt».

Selg boligen din med oss - kom i kontakt med en eiendomsmegler her. 

Kilder: DNB Eiendom, SSB© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis