Boligmarkedet

Har du vært på visning i juli?

Tekst: Øivind Skorve, 30.7. 2020, Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

Da er du ikke alene. Aldri før i juli har det blitt solgt så mange boliger som i år.

På forhånd tydet alle prognoser på at vi ville få en julimåned med uvanlig høy aktivitet, men at salget skulle øke med 40 prosent sammenliknet med samme måned i fjor var det nok få som trodde på.

- Spesielt de første ukene i juli var uvanlig sterke, sier Terje Buraas i DNB Eiendom.

Allerede 22 juli hadde antall boligsalg på landsbasis passert 5000. Den tidligere salgsrekorden i juli var med andre ord slått lenge før måneden var over.

- I Oslo indikerer våre tall at totalmarkedet er opp rundt 50 prosent, noe som vitner om svært høy aktivitet i en normalt relativt stille periode. Også i de andre storbyene meldes om godt besøkte visninger og en økning i salget gjennom fellesferien. Hyttesalget har også vært rekordhøyt gjennom sommeren.

Allerede 22 juli hadde antall boligsalg på landsbasis passert 5000

Ifølge Buraas har trykket vært sterkest på små leiligheter i Oslo.

- Disse kjøpes primært av førstegangskjøpere og studenter, men vi merker også at flere investorer har kommet på banen. Høye leiepriser og mangel på studentboliger har nok bidratt til økt aktivitet i dette segmentet nå i sommer.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

 

Sterk prisvekst

Normalt pleier boligprisene å synke noe juli, i år ser de derimot ut til å gjøre et byks oppover.

- Våre tall så langt i juli viser en tydelig prisvekst spesielt i Oslo, men også i de andre storbyene. Til sammenlikning gikk boligprisene ned med 1,1 prosent samme måned i fjor.

 

Fredensborgveien i Oslo

Det er spesielt små leiligheter som har gått unna i sommer. (Foto: Inviso)

 

Samtidig viser tallene at gjennomsnittlig salgstid både i Oslo og ellers i landet går noe opp.

- Årsaken til dette er først og fremst at det har blitt solgt flere boliger som har ligget i markedet siden tidlig vår. Varelageret tømmes, noe som igjen kan påvirke utviklingen i august hvor det normalt kommer mange nye boliger ut i markedet, sier Buraas.

Ved utgangen av juni hadde boligprisene i Norge økt med 3,5 prosent det siste året, og hele 5,4 prosent i Oslo.

Vil du vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

 

Forventer mange på visning i august

Onsdag neste uke slipper Eiendom Norge de offisielle boligtallene for juli. Buraas er spent på hva fasiten for feriemåneden til slutt viser.

- Ut fra våre egne tall tror jeg vi får en sterk prisutvikling for måneden, så får vi se hva de offisielle tallene viser. Noe avvik må vi ta høyde for, men at juli har vært rekordsterk er det ingen tvil om.

Buraas forventer en normal august med flere nye boliger ut i markedet og mange på visning.

- Det meste av prisveksten er nok tatt ut for i år. Normalt har vi en flat utvikling utover høsten, og slik tror jeg det blir i år også.