Jus

Leide du ut i fjor? Dette kan du trekke fra på skatten

Av Pernille S. Borchgrevink, 29.3.2020 Foto: KOI og Skattebetalerforeningen

Når må du skatte av utleieinntekter, og hvilke fradrag har du krav på? Skatteekspert gir deg svarene du trenger.

Tjente du penger på utleie av bolig i fjor? Nå er tiden snart inne for å sette seg ned med Rolf Lothe i Skattebetalerforeningenskattemeldingen for inntektsåret 2019, og det gjelder å holde tunga rett i munnen, råder fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe. 

Kan være mye å spare

- Er du i skatteposisjon på leieinntektene, kan du ha mye å spare på å få med deg fradragene, sier fagsjefen i Skattebetalerforeningen.

Under finner du en oversikt over reglene og fradragene du må få med deg, ifølge skatteeksperten.   

 

Skatteregler ved utleie av egen bolig

 • Du kan leie ut deler av boligen helt skattefritt hvis du selv bruker minst halvparten av boligen, målt i utleieverdi. Dette betyr at utleieverdien av den delen du leier ut ikke kan være større enn utleieverdien til delen du selv bor i.
 • Leier du ut mer enn halvparten kan du tjene opptil 20.000 kroner skattefritt i året. Overstiger du dette beløpet må du skatte av hele beløpet. Det gjelder også inntekter fra perioder der mindre enn halvparten av boligen er leid ut.
 • Inntekt ved korttidsutleie av egen bolig er skattepliktig fra skatteåret 2018: Dette er utleieforhold som har en varighet under 30 dager. Tjener du mer enn 10.000 kroner, må du skatte av 85 prosent av overskridende beløp.
 • Leieinntekter skattlegges som kapitalinntekt. Satsen er på 22 prosent i 2019

 

Skatteregler ved utleie av fritidsbolig

 

Er du fremdeles usikker på om du slipper skatt? 

Er du i tvil om leieinntektene er skattefrie, bør du oppgi disse inntektene på et vedagt ark i skattemeldingen og begrunne hvorfor du mener de er skattefrie. Du bør ikke fylle de inn i selve skattemeldingen hvis du mener de ikke er skattepliktige, sier Lothe. 

Planlegger du å selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

 

Dame som sitter og leser på skattereglene om utleie av bolig

Leier du ut en bolig, eller en hytte, kan det være mye å spare på å sette seg inn i skattereglene, sier Lohte i Skattebetalerforeningen. (Foto: Istock)

 

Må du skatte? Da har du rett på disse fradragene 

Dersom utleieinntektene er skattepliktige må du fylle ut skjema RF-1189. Husk at du da også har rett på fredrag å en rekke utgifter forbundet med utleieforholdet. 

Men dette gjelder ikke hvis du leier ut fritidsbolig og det ikke anses som utleiehytte, eller du leier ut egen bolig etter reglene om korttidsutleie. Da får du et såkalt Sjablongfradrag som er 15 prosent av leieinntekten. Det er dette som ligger bak at du kun må skatte 85 prosent av leieinntektene som oversiger 10.000 kroner.

Vet du hva utleieboligen er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

Her er noen av utgiftene du kan føre som fradrag hvis du må skatte av inntektene på utleiehytte eller utleie av egen bolig:  

 • Vedikehold 
 • Kommunale avgifter 
 • Husleie til borettslaget, minus den delen som gjelder avdrag og renter på felle lån.
 • Forsikring
 • Festeavgift
 • Annonnseing av boligen
 • Møbelslitasje
 • Egne reiser forbundet med visning
 • Lys og varme, dersom inkludert i leien. 

 

Les også:

Nå blir det skatt og spare på å gjøre mer av utleiejobben selv

 

Vurderer du å selge bolig eller hytte?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg. 

Kontakt en eiendomsmegler her