Jus

Unngå økonomisk ruin - skriv samboeravtale!

Av Pernille S. Borchgrevink, 8.3.19 Foto: Istock/DNB

Samlivsbrudd kan ta knekken på økonomien, sier Silje Sandmæl. - Særlig kvinner går tapende ut av et brudd. Ofte helt unødvendig.


Kun 15 prosent skriver samboeravtale, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. - Det er ille, sier Sandmæl.

Mye uenighet ved samlivsbrudd kunne vært unngått, fortsetter hun. Det vi i banken ser er at særlig kvinner er utsatt for å gå på en økonomisk smell. 

Bare fordi de utsatte, og utsatte, og til slutt glemte å skrive en samboeravtale. 

 

Kvinner er ofte tapere i en skilsmisse

 - Først når forholdet tar slutt forstår mange at de har vært dumme. Ofte har kvinnen  betalt for mat, klær og interiør, mens samboeren har betalt ned på boliglånet.  Da får du ikke en krone igjen på boligen, sier Sandmæl. (Foto: NTB) 

 

 

Det finnes nesten ikke likestilling i Norge når det gjelder økonomi (på utgiftssiden)

Vi har gjort mange undersøkelser om fordeling av økonomi i hjemmet. Det vi ser er at selv i 2018 er vi svært lite likestilte når det gjelder økonomi. Selv damer med økonomiutdannelse, overlater gjerne hjemmets økonomi til mannen. 

Som dame må du være klar over at samboere ses på som to separate økonomiske individer. Det gjør til dels også ektefeller. Verdiene du tar med deg inn og verdiene du skaffer i samboerskapet og ekteskap kan du ta med deg ut. Derfor er det viktig å tenke på hva pengene dine går til, sier Sandmæl. 

Det er utrolig viktig å tenke på hva du bruker pengene dine på 

- Vi har blitt mer likestilte når det gjelder inntekt, men når det gjelder utgifter bør særlig kvinnen tenke på konsekvensene av pengebruken i tilfelle samlivsbrudd.

Der mannen i større grad bruker pengene sine på hus, hytte, bil, pensjon og ting som har en langsiktig verdi, prioriterer kvinnen gjerne ferie, interiør, mat, klær og oppussing, sier hun.

Det virker kanskje ikke så viktig når alt er fint mellom dere, men den dagen forholdet surner og dere skal dele, har han rett på de store verdiene alene. 

Les også: -skal du arve samboeren din må dere ha avtaler på plass

 

Du må sikre deg din del av boligen og de store verdiene

For å sikre deg mot økonomisk ruin ved samlivsbrudd mener Sandmæl at det er viktig at begge partene bidrar både til forbruk og mer langsiktige investeringer. 

- Sørg for å ha en rettferdig parøkonomi. Kjøp deg inn i bolig, hytte og andre eiendeler. Sørg for å ha en felles konto til felles utgifter og skriv for all del en samboeravtale, sier hun. 

En samboeravtalen skal sikre rettferdighet hvis forholdet ryker

- Mange kvinner jobber redusert i småbarnsfasen. Hvis du gjør det så må du være klar over at du går glipp av lønn og viktig pensjonsopptjening.

Hvis dere som par sammen har bestemt at du skal bruke mer tid hjemme, bør din partner være villig til å inngå en avtale om kompensasjon, for eksempel i form av en privat pensjonsspareavtale, sier hun. 

 

Les også: Har jeg råd til å skille meg fra mannen min?

 

Mannen ender som regel opp med huset

Hvorfor ender ofte mannen opp med huset? - Så lenge dere holder sammen er ikke det noe problem at den ene av dere eier mest av felles bolig, men det er lov å sikre seg gjennom en samboeravtale. (Foto: NTB)

 

Altfor mange krangler unødig om penger

Nesten tre av ti par irriterer seg eller krangler om økonomi med partneren sin, viser undersøkelsen.

Hadde dere hatt en klar avtale om hvem som har ansvar for hva, og hvem som eier hva, kunne veldig mye gruff vært unngått.

Samlivsbrudd går både på helsa og økonomien løs. 

- For mange er økonomi litt tabu å snakke om med partneren. De føler at det å snakke om det vil kaste en forbannelse over forholdet eller noe...

Min erfaring er stikk motsatt, de som har klare økonomiske kjøreregler krangler mindre og dermed får romantikken og friheten større spillerom, sier Sandmæl. 

Du kan laste ned samboeravtale på www.dnb.no

 

 

Sandmæls tips til en rettferdig parøkonomi: 

  • Skriv samboeravtale: I avtalen setter dere opp hvem som eier hva og hvordan økonomien skal fordeles ved et eventuelt samlivsbrudd.
  • Lag et budsjett: I budsjettet skriver dere opp husholdningens inntekt og utgifter. På denne måten får dere oversikt over hva pengene deres går til.  
  • Felles konto for felles utgifter: Opprett en felles konto og bestem dere for hvor mye dere skal sette inn i måneden. Kanskje jobber en av dere mer, mens den andre bidrar mer på hjemmefronten? Da kan summen fordeles deretter.
  • Behold friheten: Etter å ha opprettet en felles konto bør dere beholde en konto hver til personlig bruk. Disse pengene kan du bruke med god samvittighet, -i tillegg til at du slipper å irritere deg over hva partneren bruker penger på. 
  • Felles sparemål: Opprett en felles konto til felles sparemål. Det kan være sparing til ferie, oppussing eller en økonomisk buffer. Bestem hvor mye dere skal sette inn i måneden. 

  

Hva er boligen deres verdt?

Våre eiendomsmeglere kommer gjerne og gir dere en verdivurdering. Kanskje sitter dere på større verdier enn du vet om?

Kontakt en eiendomsmegler