Boligmarkedet

Nå sparer førstegangskjøperne i medvind!

Av Kristin O. Iversen, 6.5.2019 Foto: Stig B. Fiksdal

- Det siste året har boligprisene økt med 2,2 prosent. Det betyr at sparepengene til unge boligsparere har vokst mer enn boligprisene! Her er mine tips til deg som vil ha mest mulig egenkapital.

 

Boligprisene i Norge har økt med 2,2 prosent det siste året i følge Eiendom Norge.

Dette betyr at alle som har fulgt mine råd for sparing til egenkapital, har slått boligmarkedet ned i støvlene det siste året, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

- I tillegg forventer ekspertene en flat prisutvikling i boligmarkedet også framover.

 

Begynn å spare tidlig

Det aller smarteste er å begynne tidlig sier Silje Sandmæl. Sjekk også ut hvilke spareformer som finnes, bare èn prosent ekstra i avkastning utgjør mye over noen år (Foto:Istock ) 

 

Begynn nå! La pengene jobbe for deg 

De fleste som trenger egenkapital kommer ikke unna det å spare. Da er det i alle fall deilig å tenke på at sparingen er lønnsom, sier hun. 

Men hvordan spare mest mulig lønnsomt?

 

Her er mine fire beste tips til deg som skal spare opp egenkapital:

 

1. Begynn å spare tidlig og velg den spareformen som gir deg best avkastning 

Jo tidligere du begynner å spare fast, jo større glede får du at den såkalte "rentesrente-effekten". Det vil si at du etter hvert tjener penger på pengene du allerede har spart, og jo mer du har spart jo mer vil du også få i avkastning på pengene. 

BSU - Førstevalg hvis du har skattbar inntekt

Har du en ganskje høy skattbar inntekt, bør du spare i BSU. Boligsparing for Ungdom er den mest lønnsomme risikofrie spareformen som finnes i Norge i dag. Renten er høy (p.t. 3,60 prosent i DNB) og du får i tillegg 20 % fradrag på skatten for spart beløp. Det er en gullordning fra staten!

 

BSU Start - Hvis du ikke har skattbar inntekt

Har du ikke skattbar inntekt er BSU Start et smart alternativ. Det er en konto hvor du får samme høye renten, men uten skattefradrag. Grunnen til at du bør bruke den kontoen før du får skattbar inntekt er at du bør unngå å "bruke opp" BSU-sparekvoten din før du kan få skattefradrag*.

Når du så har en høy nok skattbar inntekt kan du heller flytte pengene over på vanlig BSU og få skattefradrag da. Les mer om BSU Start her.

 

Aksjefond - den mest lønnsomme spareformen om du har god tid

Aksjefond er også en spareform som passer godt til boligsparing, hvis du har noen år på deg. Fondssparing er normalt den mest lønnsomme spareformen for folk flest. Sparer du i 5-10 år kan du regne med en årlig gjennomsnittlig avkastning på mellom 5-8 prosent**.  Les mer om aksjefondssparing her.

 

Ung dame med boligdrømmen i sikte!

En prosent forskjell i avkastning per år betyr enormt mye over tid, sier Silje Sandmæl. Sparer du smart får du raskere nok egenkapital til ditt første boligkjøp. (Foto: NTB)

 

2. Hør med nær familie om muligheten for hjelp

Det er mange måter foreldre eller besteforeldre kan hjelpe til på. Kanskje har de spart for deg mens du vokste opp? Kanskje har de en nedbetalt bolig som de kan stille som sikkerhet for et lån til deg? Kanskje kan de gi deg et privat lån til en gunstig rente?

Stadig flere foreldre hjelper barna sine, men ikke alle har muligheten

Sjekk grundig hva de forskjellige måtene foreldrene kan bidra på innebærer, og hør med dem! Kanskje kan de hjelpe deg litt på vei om ikke helt i mål?

Her kan du lese mer om måter foreldre kan hjelpe barna på

 

3. Spleis med noen! Kjøp sammen med et søsken, en venn eller en kjæreste

To inntekter og to personers egenkapital gir større muligheter. En større leilighet koster også mindre per kvadratmeter enn en liten. Har du en du stoler på og kunne tenke deg å bo med, kan kjøp av en to- eller treroms sammen være gunstig for dere begge. Da kommer dere inn på boligmarkedet, og forhåpentligvis får dere en gevinst dere etterhvert kan bruke for å kjøpe noe eget. 

To menneskers sparepenger rekker lenger

Skal du gå inn på noe sånt så må du bare være påpasselig på å sette opp en god samboeravtale. Husk å kontraktsfeste hvordan dere skal dele utgifter og hvordan dere løser det hvis en av partene ønsker å selge seg ut.

Hvor mye egenkapital trenger du egentlig?

 

4. Startlån er en mulighet 

Ikke alle har foreldre som har mulighet til å hjelpe. Og ikke alle har høy nok inntekt til å få spart noe særlig, sier Sandmæl. - Alt håp er likevel ikke ute!

Det finnes noe som heter Startlån og tilskudd for personer som ikke får lån i vanlig bank til kjøp av bolig, og som ikke har mulighet til å spare.

Mener du at du er blant disse, sjekk med kommunen din om du kan få Startlån for å oppfylle egenkapitalkravet. Les mer, og søk om Startlån her!

 

Her kan du se hva vi har av boliger til salgs nå! 

  

Trenger du eller dine foreldre en verdivurdering?

En av våre eiendomsmeglere kommer gjerne på befaring for å beregne en verdivurdering.

Kontakt en eiendomsmegler her! 

 

*Maksbeløpet for sparing i BSU er 300 000 kroner, og du kan spare inntil 25 000 kroner i året. Det som virkelig gjør BSU lønnsomt er skattefradraget, du bør derfor unngå å spare i BSU før du har skattbar inntekt. Bruk heller BSU Start fram til da, så flytter du pengene over når du kan få fradrag på skatten.

**Historisk gjennomsnittlig avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastning i aksjefond er avhengig av utviklingen i aksjemarkedene, og du må regne med at verdien svinger relativt kraftig underveis, både opp og ned. Normalt går imidlertid verdien mest opp over tid, du bør derfor ha minimum fem års sparehorisont. Her kan du sjekke den årlige avkastningen i DNBs aksjefond de siste årene.