Gå til innhold

Få fart på boligsparingen din i 2017!

Pernille S. Borchgrevink, 7.1.17 Foto: Istock/DNB

 

Nytt år byr på nye muligheter, og mange av oss brukte romjula til å legge planer for det kommende året. Vi skal bruke mindre penger, spare mer og realisere det vi ikke fikk gjort i 2016. 

 

Hvor god råd du har handler om hvor mye du bruker

Nært halvparten av oss sier at vi ønsker å spare mer i 2017, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. En av to ønsker å spare mer til noe boligrelatert, som boligkjøp, oppussing, nedbetaling av gjeld eller hytte. 

Sparepotensialet ditt avhenger ikke av hvor mye du tjener, men hvor mye du bruker.

Ved å gjøre små endringer i forbruket ditt kan du spare flere tusen kroner, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. 

 

Les også: Nye boliglånsregler i 2017

 

sije

 Det er kanskje ikke så moro å spare, men det er moro å ha spart, sier forbrukerøkonomen.

 

Her er Sandmæls fem steg til en full sparegris i 2017: 

1. Gå gjennom gamle synder 

- For å kunne spare mer i det nye året er du nødt til å kartlegge hva du brukte pengene dine på i fjor. Dette gjør du ved å logge inn på nettbanken og sjekke hva de har brukt penger på de siste månedene.

- På «min økonomi» i nettbanken kan du få sortert forbruket ditt inn i ulike poster som mat, shopping, størm, bolig osv. På den måten får du full oversikt over hva pengene dine faktisk går til, og hvor det er mulig å kutte. 

 

2. Skrell bort unødvendige utgifter 

-Nå som du vet hva lønnen din går til, er tiden inne for å bestemme hva du faktisk ønsker å bruke pengene dine på. Er kjøpekaffen verdt de ekstra tusenlappene i måneden? Trenger du alle TV-kanalene? - hva med abbonnementene dine, bruker du alle? Stokk om på økonomien din og sorter den slik du ønsker. 

-Det kan også være mye å spare ved å bytte leverandører. Få oversikt over alle de faste utgiftene dine som strøm, forsikring, mobilregning osv. Bruk nettet til å sjekke ut om du kan få et bedre tilbud et annet sted.  

 

3. Sett opp budsjett 

-Etter å ha stokket om på økonomien din og frigjort pengene du trenger er tiden inne for å sette opp et budsjett. Kontroll er nøkkelen til å kunne spare, og det får du gjennom oversikt. I budsjettet skriver du opp inntekten din og utgiftene du sitter igjen med fra steg to. 

-Husk å sette opp en egen post i budsjettet til sparing. Her skriver du opp pengene du har frigjort fra forbruket ditt. 

 

4. Lag matplan 

- Sparepotensialet vårt er desidert størst på mat. De fleste av oss handler ofte, gjerne uten mål og mening. Du kan spare mye penger med en matplan og en handleliste.

Bestem hva dere skal spise den kommende uken og storhandle på for eksempel mandagen. Med en handleliste unngår du imuplskjøp og kjøp av ting du allerede har liggende i skuffen. Det er også mye penger å spare ved å velge rimeligere produkter. 

 

5. La det gå sport i å spare   

-Et konkret sparemål gjør det mer motiverende å bruke mindre penger. Skriv ned sparemålene dine for 2017 og heng det på kjøleskapet, eller på en tavle. På den måten blir du hele tiden minnet på hvorfor du ikke skal sløse bort pengene dine. Et bilde av sparemålet kan være med på å gi en ekstra dytt, som for eksempel et bilde av boligen eller det nye kjøkkenet du drømmer om. 

- Oppett en egen konto i nettbanken som du navngir sparemålet ditt. For å la det gå sport i sparingen bør du opprette en månedlig spareavtale der det trekkes et fast beløp, for eksempel når lønningen kommer inn på konto.

 

Les også: Slik klarte Kristel å spare opp til bolig alene

.

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis