Gå til innhold

Altfor mange går i denne sparefella

Av Pernille S. Borchgrevink, 2.6.17 Foto: Istock/ Stig B. Fiksdal

.

For å spare til pensjonisttilværelsen benytter Kari og Ola nordmann primært egen bolig og bankkonto. 8 av 10 nordmenn eier en bolig og like mange sparer på bankkonto.

Mange av dem som ikke sparer til pensjonen trøster seg nok med at de kan selge boligen og få litt penger fra salget da den tid kommer, sier pensjonsekspert i DNB Stian Revheim.  

- Sannheten er at de færreste gjør det.

Stian Revheim

Er målet en aktiv pensjonstilværelse må tenke over hvordan du skal finansiere den, sier Stian Revheim i DNB.

 

Du må skaffe deg flere bein å stå på

- Ønsker du å realisere pensjonistdrømmen om et aktivt liv i sus og dus, bør du ha flere ben å stå på enn bolig og sparekonto, sier Revheim.  

Å ha mye fritid og god helse er kostbart, planlegg! 

- Mange av oss har en forestilling om at vi kommer til å bruke mindre penger som pensjonister. Men når vi først kommer dit ønsker vi å opprettholde forbruket, boligen og hytta.

Ja, mange ønsker å reise og forbruke mer som pensjonister, fordi de har tid.

 

Les også: Appen som trener sparemuskelen. 

 

Livsnytende eldre par

Du har fremdeles mange gode år igjen å nyte livet på som pensjonist, sørg for at du har råd til å gjøre det du vil, sier Revheim. 

 

Er du villig til å bo trangere som pensjonist?

Hele 65 prosent av oss mener at nedbetaling av gjeld er viktigere enn sparing til pensjon, viser undersøkelse gjennomført av Respons analyse for DNB i fjor.

Det er lett å undervurdere hvor glad du blir i boligen din

- Nedbetaling av gjeld er fornuftig, særlig for unge med stor gjeldspost. Mange anser nedbetaling av gjeld på bolig eller fritidsbolig som sin pensjonssparing, sier Revheim. 

Og det kan jo være det, utfordringen ligger ofte i at vi blir veldig glade i boligene våre og ikke vil selge likevel når tiden kommer.

 

Gi deg selv valgmuligheter!

Å spare på andre måter enn i bolig handler om å være grei mot den fremtidige deg, sier Revheim. Med annen sparing i tillegg gir du deg selv valgmuligheter. 

- Pensjonister må gjerne ha et sted å bo, og å flytte er krevende for mange. For mange er bare tanken på å hive og pakke livet ned i flyttebokser helt uaktuell.

Vær snill mot den fremtidige deg

Derfor kan det være lurt å spare på andre og mer likvide måter. Sørg for å unngå å havne i en situasjon der du tvinges til å selge boligen og gå ned i bostandard eller levestandard for å kunne finansiere pensjonstilværelsen, råder han.

 

Les også: Refinansierer boliglånet for å leve livet som pensjonist. 

 

Middelaldrende par som ligger å ser på PC Det viktigste du kan gjøre for å sikre fremtidig moro er å begynne å spare, nå! (Istock)

 

Penger som vokser med alderen  

Kun tre av ti nordmenn sparer i aksjefond, dette er alt for få ifølge Revheim.

- Mange kunne hatt langt mer å rutte med som pensjonister hadde de spart i aksjemarkedet i stedet for på sparekonto. Historisk har snittavkastningen i aksjefond ligget rundt 8 prosent årlig*, det er omtrent tre-fire ganger så mye som du nå får i banken.

Mange kunne hatt langt mer å rutte med  

Jeg anbefaler alle som skal spare lenger enn fem år til å spare i fond. Den mulige oppsiden er ekstremt mye verdt i forhold til den risikoen du tar ved langsiktig sparing:  Sjekk selv i DNBs sparekalkulator. Kortsiktig sparing kan du gjøre på bankkonto, sier han.

- Hvordan ønsker du å leve som pensjonist? Det må være utgangspunktet. Så gjør du et kjapt overslag av hvor mye du tror du vil trenge og hvilken risko du da må ta for å nå målet. 

 

Ny spare-App gir deg full oversikt!

I DNBs nye Spare-app, «Spare», kan du sjekke hva du får i pensjon. Ved å trekke fra dette beløpet sitter du igjen med hvor mye du må spare på egenhånd. I «Spare» kan du enkelt tegne spareavtaler og følge med mens pengene vokser, sier han.

- Det optimale er å spare jevnt og trutt til pensjon gjennom livet, legger han til.

 

Last ned Spare her.  

 

*Husk at historisk avkastning i aksjemarkedet ikke er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Kilde: SSB /DNB Eiendomspuls, Forbrukerbarometeret Ipsos© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis