Boligmarkedet

Slik sparte Kristel 200 000 kroner på under to år

Publisert: 21.1.2015 Tekst: Øivind Skorve Foto: Hampus Lundgren, Redink

Langt fra alle kan belage seg på foreldrehjelp når de skal kjøpe sin første bolig. Slik klarte Kristel Mendoza (26) å skaffe egenkapitalen selv.

MRK! DENNE ARTIKKELEN ER OVER ET ÅR GAMMEL OG KAN INNEHOLDE UTDATERT INFORMASJON 

 

I fjor sommer flyttet Kristel inn i sin nye leilighet på Lambertseter i Oslo. Da hadde hun spart opp hele 200 000 kroner på under to år.

– Jeg begynte å gjøre litt research for å finne ut hva jeg trengte i egenkapital, og fant ut at jeg måtte ha minst 200 000 kroner for å få kjøpt meg en liten leilighet. Da var det bare å begynne å spare, sier hun.

For å ikke måtte spare i årevis bestemte jeg meg for å sette ambisiøse sparemål.

– Som nyutdannet sykepleier hadde jeg en helt vanlig lønn, men jeg  satte meg likevel et mål om å spare 10 000 kroner i måneden. Det var det ikke mange av vennene mine som trodde jeg skulle klare, de sa jeg var gal. Men jeg var fast bestemt på å få det til, forteller Kristel.

 

Satte opp budsjett og reduserte forbruket sitt

– Men det må jo ha krevd en god del selvdisiplin?

– Det er først og fremst en viljesak, hvis du ikke har den rette mentaliteten tror jeg det blir veldig vanskelig å lykkes med sparingen. Du må egentlig «glemme» at du har penger på konto og leve deretter, sier Kristel.

 Jeg kappet utgifter og forbruk ned til et minimum, og jobbet så mye som mulig.

– Jeg satte opp et detaljert budsjett slik at jeg fikk en god oversikt over faste utgifter og hva jeg trengte til forbruk. Samtidig var jeg heldig og fikk leid et rom billig hos en venninne, på den måten holdt jeg de månedlige boutgiftene nede.

Kristel mener det er mange ting man kan spare penger på i hverdagen som man kanskje ikke prioriterer ellers.

–  Jeg droppet for eksempel byturer, sluttet å kjøpe dyr take away-kaffe og kuttet kraftig ned på snusforbruket. Klær kjøpte jeg på loppemarked eller salg, middager planla jeg for flere dager av gangen og jeg sluttet helt med spontankjøp, som fort merkes på lommeboka. I tillegg benyttet jeg muligheten til å ta ekstravakter på jobben for å spe på inntektene.

 

Kaffe latte hver dag blir fort en tusenlapp i måneden Kaffe latte ute flere ganger i uka blir fort en tusenlapp i måneden. Sånne ting måtte jeg kutte, jeg hadde jo mer lyst på egen bolig en kaffe så det gikk greit, sier Kristel (Foto: NTB Scanpix)

 

Jeg brukte Superspar og BSU for å spare effektivt 

I spareperioden trakk Kristel 10 000 kroner fra lønnen hver måned rett inn på en supersparkonto. Og en gang i året overførte hun sparepengene til BSU-kontoen, slik at hun også fikk med seg det gunstige skattefradraget som BSU-ordningen gir.

Det var utrolig deilig å se sparebeløpet vokse

– Selv om det ikke alltid er like moro å leve sparsommelig, er det utrolig tilfredsstillende å sjekke kontoen innimellom og se at beløpet bare vokser og vokser  - og at du gradvis nærmer deg målet.

Å se at pengehaugen vokser styrker motivasjonen, sier Kristel.

 

Banken premierte spareviljen min og ga meg større lån enn jeg ellers ville fått

Hun forteller at det heller ikke var gitt at hun alene skulle få lån i banken til å kjøpe egen bolig selv om hun var i fast jobb.

– Saksbehandleren i banken sa at jeg normalt ikke ville fått innvilget et så stort lån i min situasjon. Det var det at jeg hadde vært flink til å spare som ble utslagsgivende for at de likevel ville gi meg lån.

Det viser tydelig at å spare regelmessig kan lønne seg på flere måter, og i en del tilfeller faktisk være avgjørende for om du får innvilget lån eller ikke.

– Selv om mange får hjelp av foreldre eller besteforeldre mener jeg selv at jeg er et godt eksempel på at det er mulig å få til alene. Det viktigste er å være disiplinert og målrettet, for meg ble sparingen på mange måter en livsstil, sier Kristel.

Her kan du sette opp en spareavtale!

 

Mange belager seg på hjelp av foreldrene, men ikke alle har muligheten 

- Er det mange av vennene dine som sparer til bolig?

– Det er mange som sparer litt så de har en buffer i tilfelle det dukker opp noen uforutsette utgifter. Når det gjelder sparing til bolig tror jeg det er mange som belager seg på hjelp hjemmefra. De fleste har fått med seg at det er dyrt å kjøpe leilighet i Oslo og har litt den innstillingen at det blir umulig å klare på egenhånd. For meg var det utrolig viktig å være helt selvstendig og ikke være avhengig av noen andre.

Mange har den innstillingen av det er umulig å klare seg på egenhånd, så de gir opp før de har begynt. Men det er mulig.


Torshov i Oslo er et populært boligområde for unge

Selvom boligmarkedet er tøft i storbyene er det ikke umulig å få kjøpt sin første bolig. Kristel klarte å spare sammen egenkapital ved hard jobbing og selvdisiplin i to år (Foto: NTB Scanpix)

 

Sju smarte tips til deg som vil inn på boligmarkedet:


1.  Skaff deg en inntekt!  Om du er student eller ikke; skaff deg en jobb så du får en inntekt. Hvis mulig skaff deg en jobb hvor du kan ta ekstravakter så du kan jobbe mer i perioder, for eksempel på sykehjem eller i butikk.

2. Lag deg konkrete sparemål, enten det er to, tre, fire eller ti tusen i måneden.
Det viktigste er å spare regelmessig, vær disiplinert. Sett heller av en liten sum til spontankjøp eller kos, så ikke sparingen føles som en «straff».

3. Prøv å «glemme» at pengene står på konto og at du kan bruke dem hvis du vil.

4. Kutt ned på det daglige forbruket. Det er enklest å lykkes med sparingen hvis du setter opp et budsjett. Gå gjerne detaljert til verks, så blir sparingen mer effektiv.

6. Meld deg inn i OBOS eller annet boligbyggelag, da øker du sjansen for å finne en passende leilighet. Det er sjelden de med lengst ansiennitet ønsker samme type bolig som yngre førstegangsetablerere.

7. Jekk ned forventningene, vær realistisk. Din første leilighet er kanskje ikke «drømmeboligen» som har alt. Det viktigste er å komme seg inn på boligmarkedet, så kan du heller kjøpe deg opp etter hvert.