Gå til innhold

Unngå denne fella når du hjelper barna med boligkjøp!

Av Pernille S. Borchgrevink, 16.8.2018 Foto: IStock
Det er fint å være snill, men det er viktig å være klar over hvordan det påvirker økonomien din, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

 

Nær én av to foreldre sier at de planlegger å hjelpe barna sine med boligkjøp, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB Eiendom.

-Dette er ofte et tema i rådgiversamtaler med våre finansrådgivere. Høye boligpriser og ny boliglånsforskrift har gjort det vanskeligere for førstegangskjøpere, særlig i de store byene.

Og når barna sliter, da kommer gjerne foreldrene til unnsetning, sier Silje Sandmæl i DNB.

 

Foreldregenerasjonen fyller på gjeldshaugen sin 

Det finnes mange måter å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Det å stille som kausjonist, gi pengegaver eller være medlåntaker er de vanligste måtene for hjelp.

Ifølge forbrukerøkonomen bør foreldre være klar over konsekvensene før de punger ut.

Tenk over hvordan du kan hjelpe best

- Altfor mange i foreldregenerasjonen har allerede strukket gjeldsstrikken langt. Tall fra SSB viser at norske husholdningers gjeld økte med 6,6 prosent bare fra februar i fjor til februar i år, forteller Sandmæl.

- Har du mye gjeld fra før bør du med andre ord tenke deg om både en og to ganger før du fyller på ytterligere for å hjelpe barna, legger hun til.Last ned appen Spare, så blir det enklere å nå sparemålene dine

 

Silje Sandmæl gir råd om hjelp til barn som skal ha lån

Det er mye bedre å spare gjennom barnas oppvekst og lære dem å gode sparevaner,  enn å måtte låne eller kausjonere for store lån til dem, sier forbrukerøkonomen i DNB (Foto: Stig Fiksdal.) 

 

Å stille som kausjonist gir deg mindre frihet

Den mest brukte metoden for å hjelpe barna er å stille med realkausjon i egen bolig. - Dette gjør at du mister friheten til å benytte denne kapitalen selv, sier Sandmæl.

Det er ikke uvanlig at folk forteller at de angrer på at de stilte som kausjonist, de tenkte ikke på at de da reduserte egen mulighet til å få lån.

Ved å stille som kausjonist reduserer du din egen økonomiske frihet  

Kanskje har du en drøm om å kjøpe hytte eller finansiere pensjonisttilværelsen med noe av verdien i boligen din. Ved å stille som kausjonist kan du miste friheten til å ta slike valg.

- Hvis du skal hjelpe, legg derfor alltid inn en begrensning på beløp.

Snakk også med sønnen eller datteren din om levekostnader utover lånet. Unngå at hun eller han tar opp et høyere lån enn de klarer å betjene. - Da kan du bli sittende igjen med regningen, legger hun til. 

 

Les også: Hva innebærer det egentlig å være kausjonist?

 

Flere eldre sliter med gjeld og inkasso sier Silje Sandmæl

Vi ser at betalingsproblemer øker kraftig blant godt voksne, sier Silje Sandmæl. Mange blir dessverre overrasket over hvor lav pensjon de får og sliter med å tilpasse økonomien.  Det er viktig å tenke over konsekvensene av høy gjeld i høy alder. (foto: Istock)  

 

Spar for barna med BSU Start!

Ifølge Sandmæl er det optimale å hjelpe barna ved å spare gjennom oppveksten, samt hjelpe barna til å spare selv.

Lær barna gode sparevaner, det har dere begge igjen for! 

- Vi i DNB har utvidet Boligsparing for ungdom (BSU) og fjernet den nedre aldersgrensen. Hvis du har barn, kan du altså opprette BSU Start allerede når barnet blir født og spare i barnets navn til det blir 18 år.

-  Det vil si at foreldre og besteforeldre nå kan spare opp til 25 000 kroner i året i BSU Start med suverent god rente til barna helt starten av, sier  Sandmæl.

 

 

Smart å la noen av sparepengene være forbeholdt boligformål

Pengene på BSU Start vil være forbeholdt boligformål, sier økonomen. Det kan være en fordel, spesielt dersom du får viljesterke ungdom som liker å bruke penger på helt andre ting. - Det kan virke disiplinerende. 

Pengene disponeres av barnet selv fra fylte 18 år.

Da kan de velge å flytte disse over til vanlig BSU, eller velge å spare opp til 300.000 i tillegg  i vanlig BSU. Det vil gi dem et saftig skattefradrag hvis de har skattbar inntekt.

Her oppretter du enkelt BSU Start

-Det er utrolig viktig å lære barna gode sparevaner tidlig, sier hun. Målet er jo at de skal bli selvstendige økonomiske individer. Snakk om hva det kreves av sparing for å kunne komme seg inn på boligmarkedet, og oppfordre dem til å starte sparingen så fort de får en inntekt, sier hun.  

 

 

Vurderer du å stille realkausjon for barnet ditt?

Da vil du trenge en verdivurdering som er under tre måneder gammel. En av våre meglere kommer gjerne og vurderer verdien på din bolig. 

Bestill en eiendomsmegler her!   

.

DNB Eiendomspuls © DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis