Gå til innhold

Vurderer du å hjelpe barna å kjøpe bolig?

Av Pernille S. Borchgrevink, 30.1.2019 Foto: DNB/Istock, NTB/Scanpix
Ønsker du å hjelpe barna inn på boligmarkedet? - Da bør du unngå å sette din egen økonomi på spill, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

- Jeg snakker ofte med foreldre som ønsker å hjelpe, men mange er usikre på hvordan de skal gjøre det, sier Sandmæl. 

De mest vanlige måtene å hjelpe på er å stille som kausjonist, gi pengegaver eller være medlåntaker.

- Mange tar opp lån på toppen av allerede høy gjeld for å hjelpe barna. Det kan fort koste mer enn det smaker, sier hun. Mange ganger ville gratis kost og losji for å gi de unge mulighet til å spare gjort samme nytten, sier Sandmæl.  

Før du tar et valg om å hjelpe, bør du sjekke hva boligen din er verdt. Her kan du bestille verdivurdering.

 

Jente i sofa

Foreldre flest ønsker å hjelpe, og det finnes mange måter og gjøre det på litt avhengig av den økonomiske situasjonen du er i, sier Silje Sandmæl.

 

Den aller beste hjelpen: Lær barna å spare!

Det aller beste er selvfølgelig å lære barna å både tjene penger og spare selv, gjennom hele oppveksten. Det gir mestringsfølelse og ikke minst stoltheten av å kunne klare seg selv, sier den rutinerte forbrukerøkonomen.

Unge mennesker som kommer inn i banken og har spart egenkapitalen selv, er stolte og selvstendige. - Det er alltid moro for meg å oppleve, sier Sandmæl.

Lær barna å bli selvstendige

For å hjelpe barna i gang kan dere  opprette BSU Start, en sparekonto med god rente hvor sparingen skjer i barnets navn og er forbeholdt fremtidig boligkjøp. Når barnet får en skattbar inntekt kan pengene overføres til BSU.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

 

 

Boligsparing med spareappen til DNB

Med DNBs nye spareApp går sparing til barnas fremtidige boligkjøp som en drøm. Den kan også brukes til å tidlig lære barna om sparing. (Foto: DNB) 

 

Hjelp til med gaver underveis 

Har du først fått i gang sparingen tidlig blir det fort store beløp, spesielt hvis du oppfordrer besteforeldre og andre til å heller skyte inn penger til boligsparing enn å kjøpe dyre gaver under oppveksten.

Gi litt større beløp når du har mulighet

Skulle du selv få litt igjen på skatten eller arve noe mens ungene vokser opp, kan du jo velge å gi noe av dette videre. Etter at arveavgiften ble fjernet i 2014 er det ingen beløpsbegrensninger for hva du kan gi i gave til barna.

Du trenger ikke lenger sende inn gavemelding til Skatteetaten, bare krysse av i mottakers selvangivelse dersom gaveverdien er over 100 000 kroner. 
 

Gi privat lån?

Foreldre og besteforeldre kan også velge å gi et privat lån med en skriftlig avtale om tilbakebetaling. Med eller uten renter. Lånet og eventuelt rentene skal føres i begges selvangivelse. Legg ved låneavtale som dokumentasjon.

Husk å skrive en avtale der betingelsene fremgår

Her er det viktig å skrive en kontrakt med barnet som inneholder hvordan pengene skal betales tilbake.

 

Du kan bruke sikkerheten i egen bolig

Dersom barnet ditt mangler sikkerhet for ønsket låneopptak, kan du velge å stille med tilleggssikkerhet i din bolig (kausjonere).

Hvis du kausjonerer må du betale om låntageren ikke gjør det

Som kausjonist blir du medansvarlig for den delen av lånet du har stilt sikkerhet for. Klarer ikke barnet å betale, får du ansvaret for å innfri lånebetingelsene. For å sikre beløpet det kausjoneres for, bør du be låntageren forsikre seg mot død og uførhet, sier Sandmæl. 

- Vit også at du da "bruker opp" din egen sikkerhet i boligen på dette, noe som kan hindre deg i å ta eget lån senere til for eksempel hytte eller større bolig.

 

Du kan bli medeier eller medlåntaker

Hvis barnet ikke får lånet alene, kan foreldrene stille som medlåntakere. Da er begge parter ansvarlig for gjelden, sier Sandmæl. I prinsippet betyr også dette at du er medeier av boligen, dersom dere ikke har skrevet en egen kontrakt på si som regulerer eierforholdet.

Foreldre kan også kjøpe boligen sammen med barnet som en egen investering. Andelen til foreldrene kan på et senere tidspunkt overføres til barnet, eller barnet kan kjøpe ut foreldrene til det andelen koster da.

 

Selg boligen din med oss - kom i kontakt med en megler her! 

 

DNB Eiendomspuls© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis