Boligmarkedet

- Vi tror det blir kjøpers boligmarked i Bergen neste år!

Av Kristin O. Iversen, 19.12.2017 Foto: DNB Eiendom Bergen/Istock

Planlegger du kjøp av bolig kan 2018 vise seg å være et godt år å være på boligjakt, sier Dag Jonny Johannessen i DNB Eiendom.

.

Boligkjøperne får trolig flere boliger å velge mellom neste år, de får lenger tid til å forberede budene og nærmest stillestående priser, sier lederen for DNB Eiendom Bryggesporen .

-Oppdragsmengden inn til oss nå er stor. Samtidig vet vi at flere nybyggprosjekter snart ferdigstilles. 

 

Tilbud og etterspørsel regulerer prisene

Når tilbudet ut i markedet er stort, vil kjøperne raskt føle at de sitter med bedre kort enn det de har vært vant til, fortsetter han.

– Som kjøper i 2018 vil du ha mye å velge i, og det er selvsagt en fordel. Du kan ta deg noe bedre tid på boligjakten og slipper ta beslutninger i all hast.

En normalt effekt av økte valgmuligheter er at det vil bli færre besøk på de litt mindre kurante boligene. - Kjøperne vil kunne velge på øverste hylle.

 Vi vil få et marked der kjøperne blir mer kresne

Samtidig tror vi at du som selger vil få solgt boligen din uten å måtte bli altfor nervøs: Vi opplever i høyeste grad at kjøperne er der.

- Ja, du må påregne at det tar noe lenger tid. Kanskje må du ha 2-3 visninger før du får solgt, kanskje må du pusse opp litt for å gjøre boligen mer attraktiv, samtidig er det ingen tegn til at markedet vil stoppe opp.

Et boligmarked fylt av valgmuligheter betyr treghet og pruting, men du får solgt.

9 av 10 som selger er jo også kjøpere, minner han om. Våre undersøkelser viser at andelen med kjøpsplaner er stabil de neste årene.

 

Dag Jonny i DNB Eiendom9 av 10 i boligmarkedet er både kjøpere og selgere, minner Johannessen om. - Du kjøper litt billigere og selger litt billigere. De som har mest igjen for fallende priser er førstegangskjøperne, som vil kunne få gode muligheter til å gjøre et bra kjøp.

 

De mindre fine boligene kan fort bli liggende en stund

Kjøperne flokker seg alltid rundt de aller fineste boligene i sin prisklasse først, sier Johannessen. All erfaring tilsier derfor at de fineste boligene vil holde seg godt i pris neste år, mens de mindre kurante kan bli liggende lenge.

-På de mer gjennomsnittlige boligene vil vi gjerne måtte justere prisen noe ned for å tiltrekke folk til visning. 

Boligkjøperne blir mer kresne i et sånt marked

Nettopp dette vil jeg si innebærer en mulighet for spesielt førstegangskjøperne, sier Johannessen.  Det oppstår gjerne litt prutningsmonn på boliger som blir liggende usolgt over lenger tid.

- 2018 gir mulighet til å få en leilighet med et lite oppussingsbehov til en grei penge. 

 

 

Tror på svakt fallende priser i 2018

Hvis erfaringen vår med slike markeder holder vann så vil vi nok få fallende boligpriser i Bergen gjennom 2018, sier Johannessen. Vår prognose tilsier et prisfall på rundt 3 prosent neste år.

Et forventet økt tilbud av boliger sammen med en videreføring av de strenge boliglånsreglene vil gi en effekt. 

Vi ser ikke noe dramatisk prisfall, mer en justering.

Et treprosentsfall betyr at gjennomsnittsboligen i Bergen vil gå fra en pris på 2 900 000 kroner til rundt 2 815 000,-. 

For en eiendomsmegler er det alltid litt utfordrende å spå nedgang i boligprisene, men samtidig er det vanskelig å se noe annet bilde av 2018 akkurat nå, sier Johannessen.

– Men vi har tatt feil før, smiler han. 

 

Trenger du å få tatt en verdivurdering av boligen din, kontakt oss her!