Boligmarkedet

Kornelia (25) skal kjøpe sin første leilighet: - Oj, det visste jeg ikke

Tekst: Kristin Edvardsen, 23.09.2020, Foto: Kornelia Minsaas

– Jeg har jo ikke peiling, sier Kornelia. Er du også på boligjakt? Dette må du huske å sjekke på visning.

Kornelia Minsaas (25) i @dnbung skal kjøpe sin første leilighet. Men hva skal hun egentlig undersøke og se etter, når hun er på visning?

– Jeg har jo ikke peiling, sier Kornelia.

Derfor møter hun eiendomsmegler Jens Myhrstad i DNB Eiendom Torshov, for å få noen gode råd på veien til den store boligdrømmen. 

Eier du allerede? Få en verdivurdering her og sjekk hvor mye du kan kjøpe for.

 

Før visning: Les salgsoppgaven

Å kjøpe sin første bolig er for mange et veldig stort steg.

– Forbereder du deg godt, er sjansen større for at du finner drømmeboligen, sier Jens. 

Kornelia treffer han på DNB Eiendom-kontoret på Torshov, der han står klar med tusj, tavle og tips.

– Det første du bør gjøre er å lese nøye gjennom salgsoppgaven, før du skal på visning. Skriv ned alt du lurer på eller stusser over – både ting som står der og ting som ikke står der, og ta med deg spørsmålene til megler på visning, sier Jens.

Se hele videoen med Jens som guider Kornelia rundt på visning her.

 

Kornelia skal sammen med eiendomsmegler Jens komme til bunns i alt hun, og du som boligkjøper, skal se etter på visning. 

 

Beliggenhet: Sjekk ut nabolaget

– Nabolaget er viktig, sier Jens, mens han skriver ordet «nabolag» i store, grønne bokstaver på tavlen fremfor seg.

– Du skal trives i området og du skal trives med de du bor med og rundt. Hvordan er trafikken her, for eksempel? Hvordan er støynivået en lørdagskveld? Ta gjerne en prat med noen du møter i området, for å høre hvordan det er å bo akkurat her, sier Jens.

– Kan ikke du ta meg med på en visning for å sjekke hva man faktisk skal se etter der da? foreslår Kornelia.

– Ja, det kan jeg jo gjøre, smiler eiendomsmegleren. 

 

Tid for visning: Det første du bør se på

– La meg spørre deg om noe før du kommer inn her nå: Hvilken farge var det på fasaden? sier Jens til Kornelia idet hun møter han i gangen, i den visningsklare leiligheten, i den grå bygården.

– Eh … hvit? Jeg er ganske sikker på at den var hvit, svarer Kornelia.

– Det første du bør se på når du ankommer en visning, er fasaden. Hvis det er gjort lite arbeid, og ser litt «shabby» ut, kan det bety at du må regne med litt kostnader fremover, sier Jens.

 

Å kjøpe sin første bolig er for mange et veldig stort steg. – Forbereder du deg godt, er sjansen større for at du finner drømmeboligen, sier Jens. 

 

Sjekk vinduene: Et lite hemmelig triks er …

De to beveger seg videre inn i leiligheten, en tre-roms på Rosenhoff i Oslo, i tredje etasje, med originale tregulv og balkong.

Ifølge Jens er det viktig å få et skikkelig inntrykk av boligen du vurderer å kjøpe. 

– Gode vinduer er lik god isolasjon, både når det kommer til lyd og varme, så finn ut hvor gamle de er, sier han og fortsetter: 

– Et lite, hemmelig triks er å ta en titt innerst ved karmen. Der står vanligvis vinduenes alder. Er de fra 1970 – 1980, kan det hende det snart er snakk om en fornyelse og dermed også ekstra kostander. 

– Oj, det visste jeg ikke, sier Kornelia.

 

Badet: Varmtvannstank, trykk og dusjen

– La oss se på badet: Vaskemaskin, er det noe som pleier å følge med? spør Kornelia.

– Ofte er det som følger med boligen ting som sitter fast. I salgsoppgaven finner du en liste over alt du får med, når du kjøper boligen. Eventuelt kan du legge inn forbehold om det du vil ha med, dersom du byr på boligen, sier Jens.

Han tipser videre om å lese gjennom takstrapporten til boligen.

– Sjekk varmtvannstanken. Tar det litt tid før vannet blir varmt, kan det skyldes en litt eldre varmtvannstanken, som betyr at den kanskje må byttes ut etter hvert. Det kan det komme litt kostnader på, sier Jens.

Videre tipser han om å teste doen, for å se om det er et godt trykk der.

– Spør megleren: Kan jeg få lov til å sjekke hvordan fallet et i dusjen? Gå høyt oppi hjørnet og spyl der. Hvis det er dårlig fall, kan det bli liggende ganske mye vann i hjørnet. Det kan bli et problem etter hvert, sier Jens. 

 

Er du førstegangskjøper, er det ikke rart om du har en del spørsmål. Følg Kornelia i jakten på sin første bolig, og plukk opp noen gode tips i samme slengen. 

 

Følger stekeovnen med?

Ifølge Jens er de to dyreste rommene i en bolig nettopp kjøkken og bad.

– Noen har jo kjøkken fra 1972, og de kan man vel si at har gått litt ut på dato. Vi sier at et kjøkken holder i mellom 20 og 30 år, sier han.

Videre tipser han om at det er lurt å sjekke trykket i kjøkkenvasken. Åpne også gjerne opp skapene, for å se om det er noe som henger og slenger. 

 – Hva med stekeovnen, følger det med i leiligheten? lurer Kornelia.

– Den i denne leiligheten sitter løst, så i utgangspunktet følger den ikke med, men selger har sagt at den følger med. Da står også det i salgsoppgaven, svarer Jens. 

 

Trenger du mer tid, spør om mer tid

– Men hvordan skal man ha tid til å gå gjennom absolutt alt? spør Kornelia.

 – Mitt enkleste råd her er: Trenger du mer tid på visning, så spør du om mer tid – og la megleren hjelpe deg med det du måtte lure på. Skriv gjerne spørsmålene dine ned på en lapp mens du titter rundt og ta det med megler enten under eller i etterkant av visningen, sier Jens.

– Og dersom man ikke oppdager ting på visning? spør Kornelia.

Ifølge Jens er det slik at du som boligkjøper har en undersøkelsesplikt. Det betyr at du har et ansvar for å sjekke det du skal kjøpe.

– Og husk, vær tålmodig og sett deg noen grenser. Er det ikke drømmeleiligheten, er det bare å komme seg på neste visning, sier megleren. 

Skal du selge boligen din? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her.