Boligmarkedet

– Vi har aldri sett en så sterk juni

Tekst: Vidar Korsberg Dalsbø, 02.07.2020, Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

– Meglerne våre over hele landet melder tilbake om høy aktivitet og sterke tall, sier Terje Buraas i DNB Eiendom.

– Vi har aldri sett en så sterk juni. Antall solgte enheter ligger 10–15 prosent over fjoråret, og vi har hatt en prisøkning på over én prosent blant boligene vi har solgt, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom og fortsetter:

– Vi har hele tiden trodd at boligmarkedet skulle klare seg godt igjennom «krisen» (som uteble), men dette er over all forventning. 

 

Tror på betydelig vekst 

Buraas forteller at juni normalt er en måned der prisene faller, men i år tror han på en betydelig vekst når tallene legges fram i morgen, fredag, og utelukker ikke en historisk økning på opp mot 2 prosent (sesongjustert).

– Det er oppsiktsvekkende, for juni er vanligvis en måned med lavereaktivitet, og hvor det ikke er unormalt med prisnedgang på mellom 0,6 og 0,7 prosent. Prisoppgang om sommeren har bare skjedd i perioder med eksepsjonell sterk vekst. Til sammenligning var juni i fjor ned 0,2, noe som var særdeles bra. 

– Både selgerne, kjøperne og meglerne ferierer i Norge og følger boligmarkedet tett, og juni ser derfor ut til å gi oss samme effekten som i påsken. Det vil si at det så langt har vært mange omsetninger i en normalt rolig periode, og jeg tror juli også kommer til å vise spennende tall. DNB Eiendom har tatt inn vesentlig flere oppdrag enn i juni 2019, og mye tyder på trenden vil fortsette utover sommeren og høsten. Vi ser også at utstedelser av finansieringsbevis ligger over normalt for sommeren, og det bekrefter at det både er kjøpere og selgere ute i markedet.

Buraas mener forklaringen til det sterke boligmarkedet først og fremst ligger i et oppdemmet behov fra mars og april, samt utsikter til lave renter fremover.

– Boligmarkedet de siste to årene har aldri vært mer stabilt, og det vi ser nå er at optimismen har steget i takt med at samfunnet har åpnet seg opp igjen. Vi skal heller ikke undervurdere at korona har ført til at boligbehovene har endret seg noe, og at det er grunnen til at mange er på utkikk etter nytt hjem, sier han. 

 

Tegn til bekymring?  

Så langt er ikke Buraas bekymret for prisvekst fordi boligmarkedet har vært svært stabilt og velfungerende, og prisveksten har heller ikke vært unormal høy over tid.

– Men vi må huske på at vi lever i en usikker tid der korona kan blusse opp igjen, og de økonomiske utfordringene er uforutsigbare.  

– Når markedet er i vekst er det mange selgere som fort får urealistiske forventninger. I dag har vi imidlertid så mye digital innsikt at du må treffe på pris. Prises boligen for aggressivt uteblir kjøperne. Selv om det er stor aktivitet og mange oppnår gode priser, er det ikke en garanti for budrunder som ender langt over takst, sier Buraas. 

 

Stor etterspørsel etter fritidsboliger 

Ifølge Buraas er det omsatt nesten dobbelt så mange hytter i Norge i juni i år sammenligne med 2019, og hytter på fjellet og langs sjøen har blitt revet bort i rekordtempo de siste ukene.

– Etterspørselen etter fritidsboliger er mye større enn det som nå ligger ute. De som planla å selge hytta skal nå beholde den til eget bruk i sommer, samtidig som veldig mange er på utkikk etter egen hytte som de ønsker å benytte i ferien.  Vi begynner nå å bli utsolgt på hytter i flere områder av landet, sier Buraas og fortsetter:

– Det er utvilsomt et godt tidspunkt å legge ut fritidsbolig for salg, og de gode objektene går rast og til gode priser. Men vi ser også at det er mange som prøver seg: Hytter som tidligere har vært tung-solgt har kommet på markedet igjen, og det er enkelte selgere som opererer med urealistiske priser.