Boligmarkedet

Slik får du fart på boligsalget i et tregt marked

Tekst: Øivind Skorve, 22.10.2019, Foto: DNB Eiendom

I Stavanger tar det i snitt 73 dager å selge bolig. Ifølge Kine Stokholm Waage i DNB Eiendom er det særlig to ting du kan gjøre for å få fart på boligsalget.

Selv om du må belage deg på at det kan ta litt tid å få solgt boligen i Stavanger, er det også objekter som selges raskt. Ifølge Kine Stokholm Waage er ikke det tilfeldig.

- Interessen henger nøye sammen med presentasjonen av boligen. Vi ser at de som har gjort en skikkelig jobb med å klargjøre boligen har langt større sannsynlighet for et godt salg.

 

Stylet stue

Lekker og innbydende stue. ((Foto: Johnny Abrahamsen, Styling: Intro interiørdesign)

 

Det går spesielt på å få tatt gode bilder av boligen og å style boligen på en måte som appellerer til målgruppen. Sist men ikke minst må du gå ut med en pris som treffer markedet.

- Går du ut for høyt kan det fort ta unødvendig lang tid å få solgt.

 

Fullfør påbegynte oppussingsprosjekter

Stokholm Waage understreker at det er viktig å komme tidlig i gang med forberedelsene av boligsalget for å oppnå et godt resultat.

- Å fullføre påbegynte oppussingsprosjekter bør være en selvfølge; det være seg å feste løse lister og ledninger eller legge et nytt gulv om det gamle er veldig slitt, eller et ekstra malingsstrøk. Gode bilder og en god presentasjon, sammen med rett pris er ofte det som det som skal til for å få solgt til god pris.

Å fullføre påbegynte oppussingsprosjekter bør være en selvfølge

Hvis boligen fremstår som sjuskete eller uferdig og prisen er for høy, synker interessen og budviljen betraktelig.

 

Les også: Dette er oppussingen du bør prioritere nå du skal selge bolig

 

Familieboliger med god standard selges raskest

Når utbudet av boliger til salgs er høyt, som i Stavanger, kan kjøperne tillate seg å være selektive, og det er de. Tidligere var for eksempel eldre trehus veldig populære, mens nå ser vi at mange kjøpere heller foretrekker nyere boliger med god standard.

 

Gamlebyen i Stavanger

Boligkjøperne i Stavanger fortrekker boliger med god standard framfor eldre boliger med store oppgraderingsbehov.

 

- Dersom kjøperne må ta høyde for kostnader til ny kledning, utskifting av tak eller ny drenering synker interessen sammenliknet med nyere boliger. Dette er også årsaken til at prisene på slike objekter har gått ned i områder som eksempelvis Storhaug, Vestre Platå og Våland, sier Stokholm Waage.

 

Ikke ville budrunder

Typiske familieboliger som eneboliger og rekkehus går raskest å selge, mens mindre leiligheter er mer tungsolgte.

- Det henger sammen med at kjøpegruppen på familieboligene er større og at det oftest er par som kjøper disse. Det er også færre slike boliger til salgs sammenliknet med leiligheter, noe som påvirker etterspørselen.

Likevel er det ikke slik at det er ville budrunder på flertallet av familieboligene. Ifølge Stokholm Waage er det ofte en til tre budgivere, men det er heller ikke uvanlig at det til slutt ender med forhandlinger med kun én interessent. 

Mange av kjøperne har en forventning om at de skal få boligen under prisantydning

- Kjøperne er som nevnt selektive og den siste tiden er mitt inntrykk at de har veldig god tid og ikke stresser med boligkjøpet. Folk skal gjerne se på både en og to om ikke fem objekter før de tar et valg om hvilken bolig de vil by på. Mange av kjøperne har også en forventning om at de skal få boligen under prisantydning, og har en bolig ligget ute lenge forventer de enda mer prisavslag.

 

Les også: Hva er et motbud?

 

Planlegger du å selge bolig?

Om du har planer om å selge bolig nå i høst eller etter nyttår, mener Stokholm Waage du gjør lurt i å starte prosessen allerede nå. Det første du bør gjøre er å kontakte eiendomsmegler slik at du får en prisvurdering og et salgstilbud.

- Før du velger eiendomsmegler bør du sjekke markedsføringen som tilbys nøye. Med Smart Solgt fra DNB Eiendom blir eksempelvis boligen din sett av opp til 40 prosent flere relevante boligkjøpere fordi du også treffer interessenter som ikke sitter aktivt og søker etter bolig på Finn. Det kan være gull verdt når du skal selge.

 

Les også: Det funket som ei kule da jeg solgte leiligheten min!

 

Boligkjøpere

I dagens marked er det utrolig viktig å også treffe alle de som ikke sitter aktivt og søker etter bolig. 

 

- Om du allerede har boligen din ute for salg, er mitt beste råd å la den ligge i markedet frem til nyttår. Mange som ikke har fått solgt velger å trekke boligen midlertidig fra markedet i desember, dermed vil din bolig få ekstra oppmerksomhet og kanskje får du solgt før jul, sier Stokholm Waage.


4 tips til deg som skal selge eller allerede har boligen for salg

1. Ikke trekk boligen fra markedet i november eller tidlig i desember.

2. Klargjør boligen på best mulig måte. Ikke spar på rydding, vasking og styling. Det lille ekstra er det som gjør at akkurat din bolig får folk på visning.

 3. Engasjer megler tidlig for å få råd for hva som bør klargjøres, blir enige om rett pris, ta bilder når det er godt vær og start prosessen tidlig for å slippe stress. Hastverk er lastverk.

 4. Markedsfør boligen! Uansett hvor fin boligen fremstår, hvor gode bildene er - dersom du ikke markedsfører og synliggjør boligen, går du glipp av mange potensielle kjøpere.

 

DNB Eiendom garanterer at boligen din er solgt innen seks måneder

Vi kommer gjerne inn allerede før du begynner jakten på din nye bolig, så vi kan fungere som sparringspartner for deg både ved kjøp og salg. Vi legger ut for alle kostnader inntil din bolig er solgt, og blir den ikke solgt betaler du ikke.

Kontakt en eiendomsmegler her