Boligmarkedet

Hva er den beste taktikken i en budrunde?

Av Øivind Skorve, 8.02.2019 Foto: Stig B. Fiksdal

Den som legger inn det høyeste budet vinner som regel budrunden, men hva er den beste taktikken når du byr på drømmeboligen?

- Hva slags taktikk du bør velge avhenger mye av hva slags bolig du byr på, og enda viktigere hvilket marked du kjøper i, sier Kristine Grønn hos DNB Eiendom på Ullevål i Oslo.

Er markedet tregt, med få kjøpere, eller hett med mange kjøpere?

I tillegg er det en del x-faktorer i enhver budrunde, sier Kristine. Det kan for eksempel være greit å avklare raskt hvor mange andre som er med, ha noen tanker om hvor langt de kan, eller er villig til å strekke seg – og hva med deg selv?

 Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her.

 

I Oslo har vi flere boligmarkeder, sier Kristine Grønn. Enkelte steder kommer det knapt folk på visning, andre steder står folk i kø. 

 

Antallet budgivere har mye å si for budrunden

Spør eiendomsmegleren hvor mange som er med i budrunden. Er det 5-10 budgivere på samme bolig, så vil du måtte tenke annerledes enn om det bare er deg og en annen, eller om det er bare du som vil legge inn bud, sier Kristine.

- Det mest vanlige på landsbasis er nok at det er en til to budgivere på en bolig. Her i Oslo er det ofte litt flere, men heller ikke her er det uvanlig at vi kun har en eller to interesserte. Hvor attraktiv boliger er avhenger veldig av standard og beliggenhet. 

Trenger du å vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering.

 

Grunerløkka i Oslo er et attraktivt boligområde

På de mest attraktive boligene er det ofte mange på visning og boligkjøperne må belage seg på budrunder.  (Foto: Inviso)

 

Lodd stemningen på visningen!

Ifølge den erfarne eiendomsmegleren finnes det ingen fasitsvar for å vinne budrunden, men hun mener det er et par tommelfingerregler det kan være smart å følge.

Først tar vi utgangspunkt i en typisk sentrumsleilighet med mange interessenter på visning. Hvis praten på visning går i at «denne kommer til å gå over prisantydning», «her kan man flytte rett inn», er dette åpenbart en bolig mange kunne tenke seg.

Du merker raskt hvordan stemningen og interessen er.

Men ikke mist motet om interessen er stor. Selv om det står 10-20 på liste så er det alltid mange som faller av før budrunden er i gang, sier Kristine. Mange er bare nysgjerrige og vil vite hva ting går for.

Det er også et godt tips til deg:  Følg med i markedet en stund før du selv skal kjøpe, så får du et bilde av hva boliger i ditt interesseområde går for.

Les også: Du sjekker vel dette når du er på visning 

 

Visning
Det er en stor fordel å stille godt forberedt på visning, les alltid salgsoppgaven nøye og ha finansieringen på plass før du legger inn bud.

 

Hva gjør du når det er flere med i budrunden?

Er du alene som budgiver kan du koste på deg å legge inn et lavt bud til å begynne med, se på det som et tilbud om forhandling med selger. Selger kan da eventuelt komme med et motbud, eller velge å avslå for heller å kjøre flere visninger.

Dersom det er flere med i en budrunde derimot, har du lite å tjene på å begynne lavt.

Begynner du lavt, blir det enklere for flere å bli med i budrunden

- Byr du på en attraktiv bolig som flere vil ha bør du legge ditt første bud relativt høyt, altså noe over prisantydning. Da får du ristet av deg en del andre budgivere med en gang. Begynner du veldig lavt, blir det enklere for andre å bli med i budrunden og du får flere konkurrenter.

Hvis du har fulgt markedet en stund vet du sånn cirka hva prisen vil ende på. Det er like greit å gå rett dit og riste av deg konkurrentene.

 

Å høyne med 10 000 kroner skremmer ingen 

Selv om du har «skremt» vekk noen av de andre interessentene med det første budet ditt, er det sannsynligvis fortsatt andre som har minst like mye lyst på boligen som også legger inn bud.

Hva nå?

- La oss si det er tre budgivere med i budrunden og to av dem byr over hverandre med 10 000 kroner gang etter gang, for eksempel fra 3 110 000 til 3 120 000, kanskje opp til 3 150 000.

- Hvis du da selv har en ramme på 3,2 mill., mener jeg det beste er å gå over til runde tall og trå til med en økning på 50 000 til 3,2 mill. Sett en kort frist på budet, men ikke kortere enn hva selger og megler kan akseptere, sier Kristine.

Da viser du pondus i budrunden, og de andre budgiverne kan fort tenke at de allerede har strukket seg langt og at leiligheten blir for dyr for dem hvis de må høyne budet med 60-70 000 kroner.

 

Oppussingsobjekter går sjelden på billigsalg


Hva med et oppussingsobjekt, bør man endre taktikk?

- Nei, i utgangspunktet ikke. Prisantydning på oppussingsobjekter settes på akkurat samme måte som andre boliger, altså hva vi mener boligen er verdt i sin nåværende stand.

- De som byr, enten de har planer om å gjøre oppussingsjobben selv eller de skal hyre inn håndverkere, tar høyde for dette i regnestykket. Derfor kan du ikke regne med at disse går lavere i pris enn andre typer boliger.

 

Les også: Selveier eller borettslag, spiller det noen rolle?

 

Ikke by mer enn hva du har råd til

Kristine Grønn understreker at hun ikke ønsker å oppfordre folk til ukritisk å by langt over prisantydning for å sikre seg drømmeboligen, men å tydeliggjøre dynamikken i en budrunde og hvordan du kan vinne den.

- Poenget er å innta en taktisk posisjon, og ikke la de andre budgiverne drive prisen unødvendig langt opp. Om det er to, fem eller ti prosent over prisantydning, er avhengig av boligen og interessen du registrerer på visning. 

Ikke la de andre budgiverne drive prisen unødvendig langt opp

Har du et langsiktig perspektiv og planer om å bo i boligen lenge, mener Kristine at du kan dra litt mer på enn om du bare skal bo der et par år.

- Du må gjøre deg opp en mening om hva den aktuelle boligen er verdt for deg, og heller kaste inn håndkle dersom du mener summen blir for høy. Det legges jo stadig nye boliger ut for salg, så ikke se deg blind på en bolig, sier hun.

Det er ingen tegn til at Norge blir utsolgt for boliger med det første!