Boligmarkedet

Dette bør du tenke på før du kjøper småbruk

Av Kristin O. Iversen, 8.3.18 Foto: NTBScanpix og Inviso

Mange nordmenn drømmer om å flytte på landet. Men har vi det som kreves av en bonde?

Livet på landet byr på ro i sjelen, vakre omgivelser og en trygg lekeplass til barna. Men det kan også by på visse utfordringer. Vi har tatt en runde med våre småbruksmeglere og spurt dem hva du bør tenke på. Under følger fem gode innspill.

Det alle var samstemte om var: 

Det å bo på gård krever at du liker å være aktiv og fikse ting. 

På et småbruk, med mange bygninger, store gressletter, private veier, bed og dyrket mark, er det hele tiden et eller annet som må fikses. Gjennom alle årstider. Da er det en fordel bør du være handy og ikke være redd for å få litt skitt under neglene. 

 

Les også: Derfor drømmer nordmenn om småbruk

 

Fem ting du bør tenke på før du kjøper småbruk:

 

1. Avstand til butikker, skole og fritidstilbud

Ofte kan det være relativt lange avstander til ulike servicetilbud. Enten det er nærmeste matbutikk, skole eller jobb må du nok belage deg på noen lengre avstander enn før.

Har du barn vil sannsynligvis venner og fritidsaktiviteter også by på mye transportbehov. Du må med andre ord påregne å bruke mye tid på bilkjøring. 

 

2. Småbruk har som regel et stort vedlikeholdsbehov både inne og ute

Med stor tomt må du ha riktig ustyr for å kunne pleie omgivelsene. Du trenger gressklipper, motorsag, snøfreser og muligens en traktor med plog. De fleste småbruk har privat adkomstvei og både brøyting og vedlikehold av veien vil være kreve sitt i tillegg til vedlikehold av bygninger..

Vedlikehold av hus, skog og vei koster tid og penger. Dette må du ta høyde for. 

 

Les også rådene vår Landbruksmegler Minde gir deg som skal kjøpe småbruk!

 

Har du det som skal til for å bo på et småbruk? | DNB Eiendom

Mange småbruk har adkomst via privat vei. Det betyr at du selv har ansvar for å brøyte og vedlikeholde veien. Godt utstyr er derfor nødvendig, eller en god avtale med naboer som har. (Foto: Istock)

 

3. Liker du stillhet og å være i naturen? 

På landet er du omgitt av natur og da er det en fordel å være glad i naturen uavhengig av vær og vind, form og farge. Naturens årstider kan by på ulike utfordringer, så du bør like å være utendørs selv om solen ikke skinner. 

Brøyting, strøing, vanning, klipping, maling, muring - mye foregår ute. Å bo på landet betyr en aktiv livsstil, det er alltid noe å gjøre inne og ute.

 

 Mann som sitter på en motorisert gressklipper

Det er en fordel å like å være ute når uteområdene er av en viss størrelse. (Foto: Istock)

 

4. Hva må fikses, hva kan vente? 

Mange småbruk har store eller små oppgraderingsbehov. Ta høyde for at ikke alt trenger å være perfekt. Lag heller en liste over de kvalitetene dere mener eiendommen ha og hva dere kan fikse etterhvert. 

Når du har flere bygninger og store områder å holde styr på må du prioritere. Du skal jo ha tid til å nyte en kaffekopp på stabburstrappa også!

 

5. Bo-og driveplikt?

Flere ønsker å kjøpe et småbruk for å ha det som fritidsbolig. Det setter imidlertid boplikten kjepper i hjulene for. I Norge er det som regel boplikt på landsbrukseiendommer, det er derfor viktig at du sjekker dette før du sette i gang en kjøpsprosess. 

Boplikten innebærer at en kjøper av landbrukseiendom må bo der i minst fem år. 

 

Har du tenkt gjennom alt dette uten å komme i tvil om at gårdslivet er for deg,  er våre erfarne småbruksmeglere sikre på at du vil trives på landet. Å bo på gård er en livsstil, en deilig livsstil for dem det passer for!

 

Hvis du fremdeles er overbevist om at du vil ha småbruk kan du sjekke disse tre!

 

Les også: Som landbruksmegler opplever jeg at mange har satt seg dårlig inn i hva det betyr å bo på småbruk

.