Jus

Gift eller samboer? Slik fordeler dere rentefradraget

Kristin O. Iversen, 04.04.19 Foto: iStock

Lurer du på hvorfor partneren din fikk hele rentefradraget på årets skattemelding? Her er svaret.

Rolf Lothe i SkattebetalerforeningenSkattemeldingen har kommet og hvert år er det flere som klør seg i hodet over at boliglånet kun står oppført på den ene. Dette fører ofte til baksmell for den ene og pluss for den andre. 

Gifte kan fritt fordele mellom seg, men dette gjelder ikke samboere, sier skatteadvokat Rolf Lothe.

-Løsningen er at dere selv må flytte lån og rentefradrag fra den ene selvangivelsen til den andre.

Her er det altså ulik praksis om dere er gift eller samboer. 

 

Dette gjelder for ekteparet: 

 

Hele rentefradraget havner på den ene 

Når man er gift, har man ofte felles boliglån. Så hvorfor er det kun en av dere som ender opp med lånet og fradragene på skattemeldingen? 

Årsaken til dette er at Skatteetatens rapporteringsregler sier at banken er nødt til å rapportere lån- og betalte renter til den som står som hovedlåntager i banken. Når man oppretter et lån er det nemlig kun en som kan stå som hovedeier av lånet, den andre blir "medlåntaker". 

Hvem står som hovedlåntager? 

Når alle renter bare rapporteres, og trekkes fra inntekten til den ene ektefellen, blir det baksmell på den andre som da får for lite fradrag i forhold til skattekortet.

 

 

Dere står fritt til å fordele renter og gjeld selv

Som ektefeller kan dere fritt flytte rentefradraget mellom dere. Men har dere felles økonomi, vil jo dette bli litt hipp som happ. Sluttsummen blir den samme.

Gjelder dette deg bør du gjøre endringer i skattemeldingen 

I to tilfeller kan det imidlertid være penger å spare på å fordele lånet og rentefradraget annerledes enn det er innberettet fra banken, forteller Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. 

 

Dette gjelder for samboerparet

Samboere har ikke den samme muligheten som de som er gift når det gjelder fri fordeling av rentefradraget. Her må gjeld og gjeldsrenter fordeles ut ifra hvem som reelt sett er ansvarlig for lånet og betaler renteutgiftene. 

Samboere må fordele ut fra eierbrøk. 

Her må dere manuelt dele gjeld og gjeldsrenter og sjekke om likningen er fordelt riktig i henhold til eierbrøk. Er det for eksempel slik at dere skal ha halvparten av gjelden og rentene hver må dere endre i skattemeldingen og skrive:

«Gjeld og renter flyttet fra/til samboer (navn og fødselsnummer) sin skattemelding».

Gjelden føres eller endres i post 4.8.1 og rentefradraget i post 3.3.1

 

Les også: Sjekk at du får med deg disse boligfradragene i skattemeldingen! 

 

Vurderer du å selge bolig eller vil du justere formuesverdien?

Vi kommer gjerne og gir deg en verdivurdering enten du bare skal sjekke verdien, eller om du skal selge. Skal du selge legger DNB Eiendom ut for alle kostnader inntil eiendommen legges ut for salg, og garanterer salg innen seks måneder. 

Kontakt en eiendomsmegler her