Gå til innhold

BSU er første skritt på veien til egen leilighet. Fyll opp kontoen nå!

Av Sigrid Kongsvik Johnsen, 6.12.2018 Foto: NTB Scanpix
Har du penger å spare og drømmer om eget sted å bo? Få pengene inn på BSU før nyttår. - Et bedre sparetilbud finnes ikke, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.


Du får veldig god rente og 20 prosent skattefradrag neste år fra årets innskudd, hvis du fyller kvoten din før nyttår. Du kan spare inntil 25 000 kroner årlig i BSU og totalt 300 000 kroner, forteller forbrukerøkonomen i DNB.

- Det betyr at du vil få 5000 kroner i fradrag på skatten neste år hvis du setter inn maks av hva du kan.

BSU er en veldig generøs spareform sponset av staten for at unge nordmenn skal få en håndsrekning på sin vei inn i boligmarkedet, sier Sandmæl. Det er veldig lukrative betingelser.

Les også:  Takker du nei til 23 % avkastning på sparepengene dine?

 

Fyll opp BSU før nyttår om du kan!

Klart det er fristende med nye klær, ny mobil eller en fest eller tre med venner... men hvis du virkelig ønsker et eget sted å bo, bør du velge å spare det du kan sier Silje Sandmæl. BSU er det klart beste valget for deg som sparer til egen bolig.

 

Sørg for å få maksimalt igjen på skatten

Min klare anbefaling til alle unge med skattbar inntekt er at de bør spare maksbeløpet så fremt de kan, sier Sandmæl. Da får de maksimalt tilbake på skatten.

Du kan velge selv om du ønsker å sette inn flere engangsbeløp gjennom året, eller alt på en gang, sier hun. Pengene bindes ikke før ved årsskiftet.

Jeg har aldri hørt om noen som har angret på at de har spart.

Mitt beste råd for deg med fast ekstrajobb er å ha månedlig trekk inn på BSU-kontoen. Det er mye lettere å spare 2000 kroner i måneden enn 25.000 på en gang. Og ønsk deg gjerne en pengegave til jul eller bursdag og sett dem direkte inn på BSU-kontoen din.

Hvis pengene blir stående på brukskonto er det mye lettere å falle for fristelsen til å bruke dem opp, sier hun.

 

Drømmer du om en egen liten kåk? Spar i BSU

Den dagen du endelig får lånet ditt og får kjøpt ditt eget lille krypinn er det verdt all sparingen, sier forbrukerøkonomen. Hun påstår hun aldri har møtt noen som angrer på at de har spart. (Foto: Butinox) 

 

Ikke vent til nyttårshelgen med å sette inn pengene på BSU - gjør det fortløpende!

Mange unge venter lengst mulig før de overføre pengene til BSU, uten at jeg helt skjønner hvorfor. Jeg ville unngått å gamble med tidspunktet, sier hun.

- skal du spare så få dem inn jo før jo heller, så er det gjort.

Hvert år opplever vi i DNB at noen ringer inn lettere paniske fordi de er for sent ute

Selv om verden har blitt digital så tar overføring mellom banker en virkedag eller to, sier Sandmæl. - Om du overfører på en helligdag kan også det ta litt tid.

For å få skattefradraget er det viktig at pengene er overført før betalingsfristen, ta derfor ingen sjanser, men før over så snart du kan.

 

Her er DNBs åpningstider og frister for jul og nyttår

 

Slik sparer de som lykkes med boligsparingen

Dagens boliglånsregler er strenge, du får ikke låne mer enn 85 prosent av verdien på den boligen du kjøper. Det betyr at hvis leiligheten du drømmer om koster 2,5 millioner kroner, så får du maks 2.125.000 kroner i lån fra banken.

Du må altså ha spart opp minst 375.000 kroner selv, eller ha en som kan kausjonere for det beløpet.

Det er ikke umulig å spare 300.000, jeg har sett mange som har klart det

Skal du ha sjans, må du imidlertid begynne så snart du får deg en jobb, sier Sandmæl. Våre undersøkelser viser at rundt 5 av 10 ungdommer klarer å kjøpe sin egen første bolig uten hjelp. Mange av dem har jobbet mye både ved siden av studier og etterpå, og spart det remmer og tøy kan holde.

Den viktigste spareformen de har benyttet seg av er månedlig sparing inn i BSU. Fordi det er mest lønnsomt.

 

Les: Har foreldre plikt til å hjelpe barna inn på boligmarkedet?


Har du ikke skattbar inntekt eller er over 34 år?

Hvis du ønsker å begynne sparingen i BSU allerede før du har en skattbar inntekt, finnes noe som heter BSU Start, sier Sandmæl. Da får du den samme høye renten, og du kan flytte pengene derfra inn på vanlig BSU den dagen du kan få glede av skattefradraget.

Hvis du ønsker å spare mer finnes noe som heter BSU Start

Har du fylt opp BSU’en din og ønsker og spare mer, kan også BSU Start være en løsning. Du kan spare totalt 400.000 innenfor denne ordningen, og på grunn av den gode renten lønner det seg selv om du ikke har glede av skattefradraget på de siste 100.000 kronene, avslutter Sandmæl.

Les mer om BSU Start her og vanlig BSU her.

 

BSU må brukes til bolig, eller nedbetaling av boliglån

Det eneste du må være klar over når du sparer i BSU er at pengene er låst til boligformål, du kan bruke det til ditt første boligkjøp, eller det neste, eller til å betale ned på boliglån du allerede har tatt opp (Foto: NTB) 

 

Dette kan du bruke BSU-sparingen din til

BSU er en spareform som gir skattefradrag. For at du skal få skattefradraget forplikter du deg til å bruke pengene til boligformål. Dette kan du bruke BSU-pengene til: 

  1. Kjøpe bolig
  2. Nedbetale eksisterende boliglån
  3. La pengene stå og vokse på BSU-kontoen din til en større bolig

En annen ting det kan være greit å være klar over er at du kun kan spare i BSU en gang, har du  for eksempel spart opp 10.000 kroner og velger å ta ut pengene til boligkjøp, kan du ikke begynne på nytt selv om du aldri fylte kvoten din, sier Sandmæl.

Så moralen er: Ikke avslutt kontoen før du virkelig VET at du trenger pengene.

 

DNB Eiendom hjelper deg med både kjøp og salg av bolig

Ta gjerne kontakt med oss allerede før du begynner jakten på din nye bolig, så vi kan fungere som en sparringspartner underveis. Kanskje lurer du på om vi har noe i din prisklasse der du vil bo, eller ønsker å få ideer til hvor du kan se?

Ta kontakt med oss på 915 09999

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis