Gå til innhold

Hva er dokumentavgift?

Tekst: Øivind Skorve, 31.5.18, Foto: Kristin Iversen, Istock
Du trenger ikke betale dokumentavgift når du kjøper aksje- eller borettslagsleilighet. Men det finnes også andre fritak.


Dokumentavgiften er ikke en avgift på boligsalg, men på tinglysing av skjøtet – dokumentet som overfører hjemmelen til fast eiendom. Avgiften utløses når du kjøper en selveierbolig, enten det er en enebolig, rekkehus eller en leilighet i et sameie.

– Den store fordelen med å kjøpe borettslagsleilighet eller aksjeleilighet er at du ikke betaler dokumentavgift på 2,5 prosent av kjøpesummen til staten, sier Pål Melbye i DNB Eiendom.  

Dokumentavgiften er en ekstrakostnad som enkelte glemmer å ta med i regnestykket.

– Kjøper du en selveierbolig til 2,5 millioner må du ut med over 60 000 kroner i omkostninger til staten. Avgiften skal betales selv om boligen selges privat.

 

Les også: Selveier eller borettslag, spiller det noen rolle?

 

Ved samlivsbrudd kan du slippe dokumentavgift 

I enkelte tilfeller er det likevel mulig å få fritak fra dokumentavgiften.

– For eksempel ved overføring av hjemmel til fast eiendom mellom ektefeller, som når en person skal kjøpe seg inn i ektefellens bolig, sier Arvid Stokke i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Hvis du skal kjøpe deg inn i ektefellen selveierbolig trenger du ikke å betale dokumentavgift

 – Det er også gjort rom for at ektefeller og samboere ved et samlivsbrudd kan gjøre opp eiendommen seg i mellom uten at det utløser krav om dokumentavgift.

 

Les også: Slik deles boligen ved skilsmisse

 

Illustrasjon

I loven er det gjort unntak for at ektefeller og samboere kan gjøre opp eiendommen uten at det utløser krav om dokumentavgift.

 

- For at dette skal gjelde mellom samboere, må de enten ha felles barn eller vært registrert på felles adresse i folkeregisteret i minst to år. Mens ektefeller får avgiftsfritak også for andre eiendommer, som felles fritidsbolig, får samboere bare fritak for felles bolig, sier Stokke.

Ved samlivsbrudd kan man gjøre opp eiendommen uten at det utløser krav om dokumentavgift

 

Ikke dokumentavgift når du arver bolig

– Hvis du arver bolig eller annen eiendom, skal du ikke betale dokumentavgift av din andel hvis du er arving etter arveloven. Ved testamentarv påløper det avgift ved tinglysingen. Det er likevel gitt fritak dersom testamentsarvingen har videresolgt sin andel og salget tinglyses samtidig med hjemmelserklæringen.

– Det finnes flere fritak for dokumentavgiften, men disse er de viktigstefor privatpersoner, avslutter Stokke.

 

 

Vurderer du å selge boligen din?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  

DNB Eiendom legger ut for alt inntil boligen eventuelt legges ut for salg. Du tar ingen økonomisk risiko ved å gi oss oppdraget tidlig.

Kontakt en eiendomsmegler her

 

 

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis