Boligmarkedet

10 tips for en vellykket budrunde

Pernille S. Borchgrevink, 3.1.17 Foto: Mellingsæter/Larsen

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forteller hvordan du komme deg gjennom budrunden uten å blåse hele budsjettet.

.

En budrunde handler ofte like mye om følelser, psykologi og taktikkeri som kroner og øre, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Det viktigste med en budrunde er jo å vinne den - men ikke for enhver pris.

- Det er veldig fort gjort å la seg rive med i en budrunde. Husk at du skal leve med boligen i både gode og dårlige tider, med både lave renter og høye renter, sier hun.

 

Skaff deg et lån du kan leve med!

Økonomisk oversikt er helt grunnleggende for deg som potensiell boligkjøper. Du må vite hva du har råd til og holde hodet kaldt, sier Sandmæl. 

-Kartlegg økonomien din. Dette gjør du ved å sette opp et budsjett. Skriv opp inntektene du har hver måned og trekk fra alle utgifter du pleier å ha, så ser du fort hva du har å gå på. Hvor mye kan du bruke på å bo hver måned? - Bruk en lånekalkulator, så ser du fort hvor mye du har mulighet til å klare å betjene, sier hun. 

Det første som må på plass før du kan by på noe som helst, er finansieringen. Et lån du kan leve med.

Ved å sette opp en sånn oversikt ser du fort hvordan økonomien din vil se ut med det nye lånet. Hvis budsjettet blir i trangeste laget kan det være mye å hente på å gå gjennom forbruket ditt og kutte der det passer, legger hun til. 

 

Silje-femtilappDet er lett å la seg rive med i en budrunde, det er nesten så en "glemmer" verdien av tusenlappene når folk legger på hundre og femti tusen av gangen. Nettopp derfor må du sette regler og maksgrenser for deg selv på forhånd sier Silje Sandmæl.

 

De 10 bud for budgivning

Sandmæl har følgende råd til hvordan du kan gjøre et godt kjøp som du kan leve med.

 

1. Ha finansieringen på plass

Før du i det hele tatt begynner å gå på visninger bør du søke om et finanseringsbevis i banken. 

 

2. Skaff deg kunnskap om markedet 

Gjør deg godt kjent med markedet du skal kjøpe i. Gå på visninger på boliger som likner den du ønsker, og spør megleren i etterkant om hvor mye boligen gikk for. Sørg for å vite omtrent hvor mye du må by for å vinne en budrunde.

 

3. Sett en makspris for deg selv

Bestem deg for en maksgrense for hva du er villig til å gi for boligen før budrunden starter. På denne måten slipper du å la deg rive med i heten av budrunden og bruke mer enn planlagt. 

 

4. Vit hva du byr på 

Før du legger inn bud må du sjekke boligen grundig, og lese salgsoppgaven og vedlegg nøye. Last ned prospekt på forhånd, sett opp spørsmål om alt du lurer på. Spør gjerne om å få en forhåndsvisning og snakk med megler og boligselger.

 

5. Ikke sett for lange frister på budene

Det er regler for hvor lang tid det første budet må stå, men deretter kan du legge inn kortere frister. Fristene litt ute i budrunden bør være korte, men ikke uansvarlig korte, megler må få tid til å ringe de andre budgiverne.

 

6. Sørg for at budet er gyldig 

Det første budet skal inneholde eiendommens adresse, budets størrelse, budgivers navn og kontaktinformasjon som adresse, e-post og mobilnummer. Det bør også være en finansieringsplan, betalingsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold. Du må også legitimere deg. Legitimering kan gjøres ved at du tar kopi av gyldig legitimasjon, som bankkort, førerkort eller pass. Bud kan deretter gis per sms, mail eller i budløsninger på nettet.

 

7. Hold kortene tett til brystet

Husk at megler i hovedsak er selgers representant i en budrunde. Deres jobb er å skaffe boligselger mest mulig for boligen. Unngå derfor å fortelle megleren hva som er din økonomiske ramme eller ditt finansieringsbevis' størrelse. Mange gjør det og viser dermed taktikken sin for megler. 

 

8. Unngå å by på flere boliger samtidig

Ikke delta på flere budrunder samtidig. Et gitt bud er juridisk bindende. Byr du på flere boliger kan du risikere å ende opp som en ulykkelig eier av to boliger med de økonomiske forpliktelsene det innebærer. Så snart budet er akseptert innenfor fristen er avtalen inngått.

 

9. Be om skriftlig avslag 

Før du legger inn bud på andre eiendommer bør du alltid be om skriftlig avslag på bud gitt på andre boliger. Selv om du kommer det kommer høyere bud fra andre, betyr ikke det at ditt bud automatisk blir avslått. Det kan være at den med høyeste bud likevel ikke hadde finansiering i orden, så vil ditt bud plutselig være gjeldende.

 

10. Solgt!

Kopi av budjournal skal uoppfordret formidles til kjøper og selger straks handel har kommet i stand, dvs. når selger har akseptert kjøpers bud. Andre budgivere kan få tilsendt anonymisert budjournal på forespørsel.

 

Les også: Dette bør du se etter på visningen!