Gå til innhold

Hva er en verdivurdering?

Tekst: Øivind Skorve, 12.02.2021 Foto: Stig B. Fiksdal/DNB, Inviso Norge/DNB Eiendom
Det er flere ting enn beliggenhet og standard som avgjør hva boligen din er verdt. Men hvordan kommer egentlig eiendomsmegler fram til riktig verdi på din bolig?

Å sette verdivurdering på en bolig er ingen eksakt vitenskap, det er først og fremst en antatt markedsverdi som legges til grunn.

– Boligmarkedet i Norge er jo fritt og styres av tilbud og etterspørsel. Derfor er det til syvende og sist markedet som avgjør hva boligen er verdt, sier Andrè Øren, kjedesjef i DNB Eiendom. 

– Vi eiendomsmeglere kjenner dette markedet ut og inn: Vi vet til enhver tid hvilke boliger som konkurrerer med din i markedet, og vi møter gjerne de samme boligkjøperne på visning etter visning. Det gjør at vi etter hvert vet veldig godt hva de er villige til å betale for ulike typer boliger. Denne kjennskapen er uvurderlig når riktig pris skal settes, fortsetter Øren. 

Få en verdivurdering her og sjekk hvor mye du kan kjøpe for.

 

Tar pulsen på markedet 

Typiske forhold som ligger til grunn for en verdivurdering er beliggenhet, standard, antall soverom, solforhold, tomtestørrelse og nærhet til eksempelvis offentlig kommunikasjon, butikker og servicefunksjoner.

– Så må vi se dette opp mot konkurransen i markedet: Hvor mange tilsvarende boliger ligger ute og til hvilken pris, sier Øren.

Skal du selge boligen din? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

 

Sørenga i Oslo

 

Hva er en riktig verdivurdering?

Ifølge Øren kan det å sette en presis prisantydning være en hårfin balansegang, og spesielt utfordrende dersom boligselger har urealistiske forventninger til pris.

Det gjelder uansett om boligmarkedet er preget av prisfall eller kraftig vekst.

– Den som skal selge vil alltid ha en forventning, og det er lett å forstå at mange for eksempel tar utgangspunkt i prisen naboen fikk. Men selv om naboen solgte en halv million over prisantydning for et halvt år siden, betyr ikke det at du automatisk vil oppnå samme pris når du selger. Et marked kan forandre seg raskt, sier Øren.

Det er viktig å huske på at naboens bolig også kan ha hatt andre kvaliteter som trakk prisen opp, som for eksempel nyoppusset kjøkken og bad, større tomt, bedre utsikt eller en høyere etasje.


Eksklusivt bad

Et flott bad kan ha mye å si både for interessen og prisen du oppnår når du selger. (Foto: Istock)  

 

Det er viktig å ha realistiske forventinger til pris

Temperaturen i markedet du skal selge i er naturligvis også helt avgjørende for verdivurderingen. Antall liknende boliger til salgs kan endre seg gjennom året og påvirke både interessen og prisen. 

Samtidig viser historien at boligmarkedet kan endre seg raskt. I sånne situasjoner må eiendomsmeglerne ofte bruke mye tid på å forklare selger at prisen må justeres ned for at du skal få solgt. 

– Prises boligen feil uteblir folk fra visning og du må kanskje legge ut boligen på nytt igjen senere. Salgsprosessen trekker da ut i tid og kostnader påløper, sier Øren.

Hvis en bolig har ligget ute til salgs over lengre tid, er det ofte et tegn på at boligen har fått en pris markedet ikke er villig til å betale.

– Samtidig vil det alltid være du som selger som bestemmer til hvilken pris du er villig til å selge for.

Selg boligen din med oss - kom i kontakt med en megler her! 

 

Selektive kjøpere avgjør om det blir budrunde

Øren påpeker at dagens boligkjøpere er en veldig sammensatt gruppe med ulike krav og behov. Mange har vært på utallige visninger og i mange budrunder, og er veldig selektive i forhold til standard og pris.

De har gjerne gjort seg opp en mening om hva en konkret bolig er verdt for dem, et eldre bad eller trafikkstøy kan for eksempel være utslagsgivende for hvor mye de er villige til å by. 

– Min erfaring er at en bolig skal ha god standard og beliggenhet for at det skal bli særlig temperatur i budrunden, sier Øren. 

Hva er boligen din verdt? Få en verdivurdering her

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis