Boligmarkedet

Dette er oppussingen du bør prioritere før du skal selge

Tekst: Øivind Skorve, 9.11.2018 Foto: istock/NTB/Scanpix

Er du usikker på hvor mye du bør pusse opp før du skal selge boligen din? Her får du tips til hva du bør gjøre og hva du med fordel kan droppe.


Kristine Grønn i DNB Eiendom Hvorvidt du bør pusse opp lite eller mye, avhenger av hvor stor du tror verdiøkningen blir. Ifølge eiendomsmegler Kristine Grønn i DNB Eiendom er det enkle ofte det beste - og det mest effektive, i alle fall om målet er å tiltrekke seg folk til visning. 

 

Du må fullføre påbegynte småjobber før boligsalg

Første tips er å fullføre alle påbegynte småjobber, sier hun.

En løs list i gangen er kanskje ikke noe du tenker mye på i hverdagen, men for folk som kommer på visning skaper det et dårlig førsteinntrykk.

Ingen boligkjøper har lyst å ta over andres ufullførte jobb!

– Løse ledninger som slenger, hengsler som knirker og slarkete dørhåndtak er enkelt å fikse selv og det tar heller ikke lang tid. Men effekten er til gjengjeld stor, sier Grønn.

At alt er på stell under visningen skaper et ryddig inntrykk og kan ha mye å si for interessen og budviljen til de som kommer. Ingen har lyst å ta over andres ufullstendige prosjekter.

 

Les også: - Jeg har aldri opplevd maken til respons på en boligannonse!

 

 

Vurderer du å selge boligen din?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg, og garanterer at boligen er solgt innen seks måneder. Hvis ikke skal du ikke betale. 

Kontakt en eiendomsmegler her  

 

Mann fikser dør før folk kommer på visning

Er dørhåndtaket slarkete kan du med fordel stramme skruene. Det tar to minutter, men gir et langt mer solid inntrykk. (Foto: Istock)

 

Et nytt strøk maling er aldri feil før visning!

Et nytt strøk maling i moderne farger frisker opp boligen og gir ofte et bedre utgangspunkt når boligfotografen skal ta bilder til prospektet. 

Maling koster relativt lite og er noe de fleste enkelt kan gjøre selv. En nymalt vegg kan utgjøre en stor forskjell på store flater, enten det er snakk om gang, soverom, kjøkken eller stue, sier Grønn. - Spør megleren din hva boligkjøperne liker!

Nymalte vegger gjør en stor forskjell både på lukt og utseende.

– Du ser det gjerne når du fjerner bilder og møbler som har stått inntil veggene, overflatene er ofte mye mer slitt enn du kanskje har hatt inntrykk av. 

Velg gjerne en nøytral farge som ikke skriker for mye. Er det stygge merker eller hakk i veggen, bør du sparkle og pusse når du først er i gang, tipser Grønn.

 

Les også: Vi garanterer salg innen seks måneder, hvis ikke skal du ikke betale

 

Male lister

Å gi listene et nytt strøk med maling, kan gjøre mye for helhetsintrykket. Det blir lysere og finere og lukter nytt og fresht når folk kommer på visning. (Foto: Istock)

 

Dette trenger du ikke bruke penger på før boligsalget 

Det er ingen hemmelighet at folk har forskjellig smak, og derfor er det aldri lurt å pusse opp i stor stil i den tro at andre nødvendigvis har samme smak som deg. Dette gjelder spesielt for dyre investeringer som nytt kjøkken og bad.

Folk har veldig forskjellig smak

– Det er ikke uvanlig at nesten helt nye kjøkken blir revet og skiftet ut fordi ny eier ønsker en annen løsning. Å legge ny parkett før du selger løfter sannsynligvis førsteinntrykket på visning, men du har ingen garanti for at investeringen betaler seg i en høyere salgspris.

– Det kan godt tenkes at de som kjøper ønsker en helt annen gulvtype, men hvis gulvet i gangen er veldig slitt og stygt kan du vurdere å skifte det ut.

 

Les også: Boligstyling som ikke koster skjorta!

 

Frisk opp badet ditt i stedet for å pusse det opp

Baderom er kanskje det dyreste og mest tidkrevende rommet å pusse opp i en bolig.

– Det sier seg nesten selv at du ikke har noe å tjene på å pusse opp badet før du skal selge, tvert i mot.

Å totalrenovere badet får du ikke igjen for, frisk heller litt opp.

Gi det heller en skikkelig vask, fiks småting, mal slitte flater, rens fugene og frisk opp inntrykket med nye håndklær og duftlys før visning.

En liten oppfriskningsjobb sparer deg selv for masse penger og tidkrevende planlegging og ferdigstillelse. Den jobben ville jeg definitvt overlatt til ny eier, sier Grønn.

 

Du får sjelden igjen for oppussing av bad før visning | DNB Eiendom

En grundig vask og maling av slitte flater bør holde på et slitent bad. Du får uansett neppe igjen for en grundig oppussing. Litt pynt og duftlys kan også gjøre seg på visning, sier Grønn. (Foto: Istock)

 

Ikke puss opp hvis du skal selge et oppussingsobjekt

Har du for eksempel arvet et nedslitt dødsbo med behov for totalrenovering, vil det i  de fleste tilfeller være lite hensiktsmessig å pusse opp, med mindre du er håndverker og har erfaring med slike oppussingsprosjekter.

Folk som ser på oppussingsobjekt er mest interessert i potensialet

– De som er interesserte i slike objekter er i utgangspunktet ikke opptatt av standard. De kjøper med tanke på å pusse opp alt fra bunnen av, derfor har du lite å vinne på å heve standarden litt. Da må du enten kjøre full pakke selv, eller selge det som det er.

Hvis du ikke er spesielt handy ville jeg nøyd meg med å rydde vekk alt av møbler og skrot så du synliggjør mest mulig av arealet. Husk også å vaske og lufte godt, sier eiendomsmegleren.

 

Dette bør du fikse før du skal selge:

  • Fullfør påbegynte oppussingsarbeider
  • Bytt frontene eller mal skapene på kjøkken og bad hvis behov
  • Er kjøkkenbenken slitt, bytt den ut med en ny
  • Skift ut gammel fugemasse på badet
  • Mal gammel tapet og vegger i lyse, nøytrale farger
  • Reparer løse lister, hull i veggene og andre småting
  • Gjør deg flid med hagen og utearealene

 

 

Vurderer du å selge boligen din?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg, og garanterer at boligen er solgt innen seks måneder. Hvis ikke skal du ikke betale. 

Kontakt en eiendomsmegler her