Gå til innhold

Vurderer du å kjøpe bolig sammen en venn?

Tekst: Øivind Skorve, 18.11.2018 Foto: Pexels/Huseiernes Landsforbund
Vi er tre venner som vurderer å kjøpe bolig sammen. Hva må vi passe på og hva slags kontrakt bør vi bruke?

Det kan være smart å kjøpe en bolig sammen med en venn eller to, men det er viktig å inngå en samboeravtale hvis du går inn på en slik ordning, sier Annita Magnussen, advokat i Huseiernes Landsforbund.

En samboeravtale er ikke bare for kjærestepar, som mange tror. En samboeravtale er et juridisk dokument som regulerer eierforholdene mellom to eller flere som bor sammen.  

 

Hvem som eier hvor stor andel av boligen er viktig å presisiere i en samboeravtale

AnnitaMagnussen

Først og fremst bør det fremgå hvor mye hver enkelt eier. Skal boligen eies med en like stor andel hver, eller har en av dere mer kapital enn den andre?

Avtalen må også regulere om dere skal ha felles lån eller separate, og hvordan lånene skal nedbetales.

- Dere må også avklare om alle fellesutgifter som strøm, forsikring, husleie, kommunale avgifter og vedlikehold skal betales med en lik andel på hver, eller på annen måte.

Hvem som eier hvilke eiendeler, hva dere eier sammen og hva som skal skje hvis en av partene ønsker å komme seg ut av sameiet, bør også skrives ned. Hva som skal skje hvis den ene parten dør, bør også med i avtalen.

Plutselig vil en flytte, hvordan løser dere det?

Tenk på alt som kan skje og avtal skriftlig hva dere skal gjøre hvis det inntreffer. Det kan spare dere for mange diskusjoner, sier Magnussen.

 

Les også:  Slik fikk Ida og Therese råd til boligdrømmen i Oslo

 

Vanskelig for førstegangskjøpere - kjøp sammen Det kan være tøft å komme seg inn på boligmarkedet alene. En løsning kan være å kjøpe sammen med et familiemedlem eller en god venn, bare sørg for å lage en god avtale som regulerer samboerforholdet. (Foto: Istock)

 

Det finnes mange maler til samboeravtaler dere kan laste ned

Det ligger flere standard samboeravtaler tilgjengelig på nett som dere kan ta utgangspunkt i og som kan justeres etter behov, sier Magnussen.

En annen mulighet er å ta kontakt med en advokat som setter opp avtalen for dere.

Du finner en standard samboerkontrakt fra DNB her.

Det kan uansett være greit å la en advokat lese gjennom avtalen før den inngås, slik at dere er sikre på at avtalen er så tydelig og omfattende som mulig, sier Magnussen.

 

Les også: Silje Sandmæls tips til deg som vil kjøpe din første bolig

 

 

DNB Eiendom hjelper deg med både kjøp og salg av bolig

Du tar ingen økonomisk risiko ved å gi oss salgsoppdraget tidlig. Vi kommer gjerne inn allerede før du begynner jakten på din nye bolig, så vi kan fungere som en sparringspartner underveis. Skal du selge legger vi ut for alle kostnader inntil boligen er ute i markedet.

Bestill en eiendomsmegler her!

Kilde: Huseierens Landsforbund© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis