Gå til innhold

Vil skjerpe utleieskatten

Av Pernille S. Borchgrevink, 8.2.2017 Foto: DNB/Istock

.

Stadig flere benytter seg av delingsøkonomien, i form av AirBnB-utleie eller annen utleie, for å spe på inntekten. Eller når de selv ønsker å leie bil eller husrom for en rimeligere penge.

Men delingsøkonomien har også skapt debatt om hvordan slike inntekter skal beskattes. I dag er det nemlig helt skattefritt å leie ut under halvparten av egen bolig.

Foreslår 25 prosent skatt på korrtidsutleie. 

- Siden delingsøkonomi er et såpass nytt fenomen har en av utfordringene vært hvordan dette skal skattlegges. I mars i fjor ble det derfor etablert et delingsøkonomiutvalg som skulle se på dette, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

 

Les også: Hva må du tenke på hvis du vil leie ut gjennom AirBnB?

 

Vil skattlegge kortidsutleie

På mandag leverte utvalget sitt forslag om innstilling til finansminister Siv Jensen (Frp). Her foreslås det blant annet å innføre 25 prosent skatt på leieinntekt fra kortidsutleie.

I dag er det skattefritt å leie ut under halve boligen. 

- I dag er det skattefritt å leie ut så lenge du selv bruker over halvparten av boligen selv, regnet etter utleieverdi. Nå foreslås det å skjerpe denne utleieskatten ved å pålegge 25 prosent skatt på utleieinntekt fra korttidsleie som overstiger 10.000 kroner, forteller Sandmæl. 

Det betyr at inntekt fra langtidsutleie fortsetter å være skattefritt. Her foreslår utvalget å sette et skille mellom kortids- og langtidsutleie på 30 dager, sier Sandmæl. 

 

utleie

Nå vil et utvalg pålegge 25 prosent skatt på utleieinntekt fra korttidsleie under 30 dager når inntekt overstiger 10.000 kroner. Det vil gjøre det dyrere å leie privat, mener Sandmæl.  

 

Populært blant unge

I fjor svarte fem av ti unge i aldersgruppen 18-29 år at de vurderte å benytte seg av delingsøkonomi gjennom 2016, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Fin mulighet til å tjene litt ekstra. 

I Norge er det i dag flere tusen personer som er tilknyttet Airbnb der de driver korttidsutleie av hele eller deler av boligen sin.

- Mange har nok fått øynene opp for at det kan være en fin sum å tjene på å leie ut eiendeler man ikke bruker. På den andre siden kan man spare mye selv ved å ty til slike tjenester, for eksempel for å finne billige overnattingsalaternativer i ferier, sier Sandmæl.

 

Dagens skatteregler for utleie av bolig:

  • Du kan leie ut hele boligen din for opptil 20.000 kroner skattefritt i året.
  • Bruker du minst halvparten av boligen til eget forbruk, beregnet etter utleieverdi, kan du leie ut skattefritt uavhengig av inntekten du får.
  • Dersom du overskrider beløpet for skattefri inntekt har du rett på fradrag på blant annet kommunale avgifter, vedlikehold, forsikring, annonsering av bolig, eiendomsskatt, slitasje på møbler, reiser, lys og varme. 

 

Les også: Unngå disse utleiefellene!

.

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis