Gå til innhold

Alt du trenger å vite om boligkjøp

Av Kristin O. Iversen, 15.11.18 Foto: Istock/Inviso

 

En ny bolig forandrer mye mer enn adressen din, sier Pål Melbye i DNB Eiendom. Enten du er i en hektisk budrunde eller ligger i forhandlinger med en sta selger, så har du kort tid på å ta beslutninger som kan påvirke deg resten av livet.

- Derfor er det alltid en god idé å snakke med noen som har erfaring, noen som gjør dette hver dag, nemlig megleren.  

 

Last ned vår VisningsApp og ta med på visning!   

 

 

En på visning

Les prospektet før du kommer på visning og spør megleren om alt som står, eller hvis det er noe du synes mangler! (Foto: NTB Scanpix) 

 

 

Skaff deg finansieringsbevis først som sist! 

Pål Melbye i DNB EIendomTa kontakt med banken din og be om et finansieringsbevis før du starter boligjakten. - Et finansieringsbevis er kort sagt et bevis på hvor stort lån du kan få og hva det betyr for din økonomi, sier Melbye.

- Legger du dette beløpet sammen med den egenkapitalen du måtte ha, vet du grensen for hvor mye du kan by på en bolig. Samtidig vil du få en kontaktperson i banken og forholde deg til slik at boligkjøpet blir enklere for deg.

Er du kunde i DNB kan du søke finansieringsbevis her.  

 

 

Orienter deg  om pris og etterspørsel der du vil bo 

Det kan være smart å gå på visninger på boliger i området der du vil bo, selv før du er klar til å kjøpe. Det er store variasjoner i boligmarkedet, og selv om prisene faller eller gå opp i en by, betyr ikke det at det gjelder alle områdene i den byen, eller alle type boliger.

Du må sjekke temperaturen i akkurat det boligmarkedet der du vil bo.

Se hva boligene legges ut for, og sjekk i ettertid hva de gikk for. Om prisen ikke står på nettet, ta kontakt med megleren direkte. Må du regne med å gå over prisantydning, eller kan du være heldig og få boligen til en lavere pris?

Det du finner ut om prisbildet bør gi deg en pekepinn på hva du må by selv.

 

Disse ti tingene bør du sjekke på visning!

 

Unngå bomturer – sett opp et godt søk!

Når du er på boligjakt blir du også kanskje litt “finnoman?” Det er et helt vanlig fenomen. Der får du jo også raskt en oppfatning av både prisnivået og hvilke boliger som ligger ute på markedet.

- Det kan likevel være lurt å lage et mer spesifikt søk over hva du synes er viktig, slik at du etter hvert slipper å dra på visninger på boliger du strengt tatt ikke er interessert i.

Du bør unngå å gå på visninger på boliger du egentlig ikke vil ha.

Et søk kan du enkelt sette opp i DNB Eiendoms boligsøkerregister. Når du har registrert deg får du varsling straks det dukker opp en bolig som matcher dine ønsker.

 

Snakk med en lokalkjent megler

En lokalkjent megler kan være en verdifull kilde til informasjon. Han eller hun vet som regel hvorfor en bolig gikk høyt i pris, samtidig som naboboligen gikk lavt, sier Melbye.

- En megler kjenner kjøperne i sitt område godt. De samme boligjegerne går igjen på visningene i området en god stund før de kjøper. Og konkurransen om objektene sier mye om hvor prisen vil ende.

En megler kjenner kjøperne i et område godt, vi treffer de samme på visninger og i budrunder flere ganger.  

En megler vet derfor også ofte hvilke boliger som snart skal legges ut, for nesten alle som er på boligjakt skal selv selge.

Ta gjerne kontakt med en av DNB Eiendoms 800 lokalkjente eiendomsmeglere.

Vi selger rundt 25 000 boliger hvert år og vi har masse erfaring. Vi gir deg gjerne råd, helt gratis!

 

En som snakker med megler Kristine Grønn på visning

 Når du er på visning, benytt muligheten til å snakke med eiendomsmegleren. Her eiendomsmegler Kristine Grønn DNB Eiendom Ullevål i prat med en interessent.

 

 

Bruk visningen og les prospekt nøye!

Når du først skal kjøpe det dyreste du kanskje noen gang har kjøpt, bør du investere litt tid i å lese prospekt før du går på visning, sier Melbye.

Noter deg alt du lurer på, og legg spesielt merke til det som eventuelt ikke står.

-Våtrom og elektrisk er spesielt viktig å finne ut av alderen på, når ble det sist byttet, hva er eventuelt planlagt av oppussing i borettslaget?

Skriv opp dine spørsmål og spør megler på visning eller i forkant. Megleren er pliktig å ta spørsmålene videre til boligselger som har ansvar for å svare.

 

Sjekkliste for visning finner du her!

 

Budrunden - ulik hver gang 

Når du er med og byr hender det at det glipper, men uansett hvor leit det føles der og da - noen ganger må du la budrunden fortsette uten deg.

Husk at du skal kunne leve med det lånet du tar opp.

Men noen ganger skal du også legge på de 50 000 ekstra som skal til for at du skal få drømmeboligen din. Hva som er smart for nettopp deg, er noe du og en god bankrådgiver kan finne ut av sammen.

 

Vurderer du å selge boligen din?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  

DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg. Du tar ingen økonomisk risiko ved å gi oss oppdraget tidlig.

Kontakt en eiendomsmegler her

 

 

 

 

Kilde: DNB Eiendom og DNB BankCopyright: DNB Eiendom/ Saken ble første gang publisert 8.1.17