Gå til innhold

Slik fikk Ida og Therese råd til boligdrømmen

Pernille S. Borchgrevink, 24.11.16 Foto: Private
Ida og Therese kjøpte bolig sammen for å få råd til å kunne bo sentralt i Oslo. -En perfekt løsning vi kan anbefale, sier jentene.

.

Høye boligpriser og krav om 15 prosent egenkapital gjorde at Ida Ødegård og Therese Langslet måtte tenke alternativt for å klare og realisere boligdrømmen. 

I 2015, da begge jentene var 25 år, drømte de om å kunne eie egen leilighet. Da fant de ut at den beste løsningen ville være å kjøpe sammen. 

 

Fireroms på Sagene

-Jeg hadde lett etter leilighet, men det var vanskelig å finne noe som passet mitt budsjett. En dag, da jeg snakket med Ida fant vi ut av at vi kunne jo kjøpe sammen, forteller Therese. 

En uke etterpå hadde jentene fått både finansieringsbevis, vært på visning og kjøpt leilighet. 

Vi kjøpte en fireroms på Sagene i Oslo. Det ekstra soverommet leide vi ut til en tredje venninne, forteller Ida. 

stueIda og Therese var strålende fornøyd med kjøpet av en fireroms like ved Storo. Her fra stua deres. Foto: Privat. 

 

Full klaff 

Therese og Ida hadde kjent hverandre i ti år da de bestemte seg for å kjøpe bolig sammen. De tvilte aldri på at de ville fungere godt som samboere.   

-Å kjøpe sammen er en super måte å komme seg inn på boligmarkedet som ung. Jeg hadde nok kun fått et lån på to millioner hvis jeg var alene, og det er ikke mye i dagens Oslo-marked, sier Therese. 

 

Silje Sandmæl

Fordeling av lånet

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl mener Ida og Therese gjorte lurt i å kjøpe sammen. 

-Det kan være utfordrende å få lån og skulle betjene det helt på egenhånd. Kjøper du sammen med en annen kan dere dele både lånet og kravet til egenkapital i to. 

Det samme tenkte Ida og Therese, som kjøpte hver sin halvdel av leiligheten med sepratate lån. Alle boutgiftene delte de på to. 

-Den ordningen fungerte veldig fint for oss, sier jentene.  

 

Les også: Slik kan boliglånet fordeles når dere kjøper sammen 

 

Lag gode avtaler 

Det er viktig å ha ryddige avtaler når man skal eie noe sammen, påpeker Sandmæl. 

-Ved å ha skriftlige avtaler der dere har tenkt ut mulige tvister på forhånd unngår dere konflikter senere. Det bør særlig tegnes klare avtaler når det gjelder selve kjøpet, eierforhold og fordeling av utgifter knyttet til boligen. Samtidig bør dere ha klar en exit-strategi dersom en av dere vil bli kjøpt ut senere, sier hun. 

Når man kjøper sammen med en venn eller et søsken er det stor sannsynlighet for at en av eierne etter hvert ønsker å flytte ut. 

 

Les også: Derfor bør dere skrive samboerkontrakt

 

En fantastisk erfaring 

Ida og Therese flyttet nylig ut av leiligheten etter to fine år som samboere. Med en relativ stor gevinst i lomma flyttet Ida til Australia for å studere mens Therese kjøpte seg ny leilighet i sentrum. 

- Det har ikke vært noen utfordringer knyttet til det å bo sammen, vi har vært gode venninner hele veien. At jeg fikk muligheten til å kjøpe sammen med Ida gjorde at det ble enklere for meg å kunne kjøpe noe eget, sier Therese. 

Vi har fått en fantastisk erfaring å ta med oss videre.

.

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis